Църквите в Йерусалим приветстват новата инициатива на ССЦ в защита на мира в Палестина/Израел


Източник: World Council of Churches

Предстоятелите на църквите в Йерусалим приветстваха Палестинско-Израелския икуменически форум, открит в Йордания миналата седмица. Те изразиха задоволство от новата инициатива на застъпничество на срещите с генералния секретар на Световния съвет на църквите (ССЦ) преп. д-р Самуел Кобия по време на неговото посещение в Светите земи от 21 до 26 юни.

Нуждата от взаимно разбирателство между народите в региона беше подчертана от православния Йерусалимски и на цяла Палестина патриарх Теофил ІІІ през първия ден от посещението на Кобия.

Макар и да се интересуват главно от религиозните въпроси, църковните водачи са загрижени също така и за политическите събития, каза патриарх Теофил. Тяхната цел е да играят една положителна роля и да съдействат за благополучието на народите в региона.

Той наблегна също върху решаващата роля на диалога между християните, както и с хората от други вероизповедания, нещо твърде важно за град като Йерусалим, който е от особено значение и за трите монотеистични религии.

Патриарх Теофил изказа дълбока признателност за работата и приноса на ССЦ. Православната патриаршия, каза той, е изцяло ангажирана с целта, която си поставя Съвета, за насърчаване не просто на “сближаването” между християнските деноминации, а за пълно и цялостно единство.

Той връчи на генералния секретар на ССЦ титлата “Носител на Кръста” на Ордена на православните кръстоносци на Божи гроб (Orthodox Cross-Bearers of the Holy Sepulchre) и изрази признателност за разбирането и подкрепата от страна на Кобия за Патриаршията.

Срещи бяха проведени също с поместните предстоятели на маронитската, арменската апостолическа, сироправославната, англиканската, лутеранската църкви, които повдигнаха актуални въпроси за мира и междурелигиозния диалог в региона.

В неделя, 24 юни, генералният секретар на ССЦ произнесе проповед в англиканския катедрален храм в Йерусалим “Св. Георги”. Йерусалим и Палестина се нуждаят от трансформация, каза той. Желаната промяна ще дойде не от силните и могъщите, а от обикновените хора. Силата на безсилните е тази, която предизвиква промените, заяви Кобия.

Превод (със съкращения): Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...