Четвероевангелието на цар Иван Александър в изложба на Британския музей



 

Източник: News bg

Четвероевангелието на цар Иван Александър е в изложба на Британския музей. От десетилетия то се намира в колекцията на Британската библиотека, където е сред най-ценните ръкописи от нейните сбирки. По този повод е придобило известност като Лондонско четрвероевангелие.

Експозицията включва уникални християнски, ислямски и юдeйски ръкописи и части от ръкописи от Европа, Близкия изток, Азия и Африка, съобщава inforadio. Показаните ръкописи и фрагменти от ръкописи в по-голямата си част идват от колекции на Британската библиотека и колекции, съхранявани в Мароко, Франция и други страни.
Християнските съкровища включват Четвероевангелието на българския цар Иван Александър, поръчано и написано през 1355 г., както и четири канонични евангелия на арменски и грузински език от 9 в.

 

Целта на изложбата е да покаже сходствата между християнството, юдаизма и исляма и да внуши нуждата от взаимно уважение и разбиране между религиите.

Четвероевангелието на цар Иван Александър е уникален книжовен паметник на българския духовен и културен ренесанс през ХІV век, останал запазен при разрушаването на старопрестолния град Търново в 1393 г.

Дигитално факсимиле на Лондонското Евангелие  бе представено на 27 юни т.г. в Народната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...