Чехия предлага на църквата над 3 млрд. евро реституционна компенсация



Правителството на Чехия предложи да изплати 83 милиарда крони (над 3 млрд. евро или 4.64 млрд. долара) компенсации за собствеността, конфискувана по време на комунизма. Става дума за сделка между държавата и 17 подпомагани от нея църкви, която трябва да сложи край на продължаващ от 1989г. спор с реституционни претенции.

Това ще компенсира някои имотни злоупотреби и ще върне собственост, която практически е била открадната от комунистите при предишния режим", заяви премиерът Мирек Тополанек.
Чехия е една от най-атеистичните държави в Европа, а най-активна там е католическата църква, следвана от някои протестантски вероизповедания.

Плащанията в брой ще съставляват около две трети от сумата, а останалото ще е под формата на някои национализирани от комунистите земи.

Предложението трябва да бъде оформено като закон и гласувано в парламента. В него се уточнява, че плащанията ще трябва да станат в следващите 60 години при лихва от 4.9%. Така общата сума става три пъти по-голяма и набъбва до 267 милиарда крони. Освен това постепенно ще бъдат прекратени държавните субсидии за църквата, които отиват основно за заплати на свещениците.
Споменатите 83 млрд. крони обезщетяват две трети от терените, към които църквите имат реституционни претенции. Говорител на архиепископията в Прага заяви, че е доволен от предложението.

Предложената сума е равностойна на 2.4% от БВП на страната и е по-голяма от бюджетния дефицит за миналата година в размер на 1.9%. Ако бъде одобрен, законът ще влезе в сила през 2009г.
Пакетът е одобрен от министрите на всичките трима коалиционни партньори от дясноцентристкия кабинет, но може да се сблъска с трудности в парламента, където управляващите държат 100 от 200 места. Освен това някои депутати от основната партия в правителството смятат, че сумата е твърде голяма.

Кардинал Милослав Влк – глава на католическата църква в страната (тя ще получи 83% от цялата сума), пък смята, че условията са по-изгодни за държавата. Той посочва, че много от църковните сгради привличат туристи и това носи солидни приходи в държавния бюджет. Освен това сделката покрива само имоти, които в момента са държавна собственост, но не и тези на общините, областните управи или частни лица.

Комунистите, които управляват Чехословакия между 1948г. и 1989г., конфискуваха повечето частна собственост от църквите, бизнеса и гражданите и закриха няколко манастира. Много монаси и свещеници емигрират или са хвърлени в затвора, някои манастири и църкви са напълно изоставени или се използват като казарми и складове

Днес се очаква подписването на споразумение и за използването на прочутата пражка катедрала "Свети Вит". Управата на замъка "Храдчани", където е и президентството, се надява така да се сложи край на 15-годишен спор кой е собственик на храма. През септември 2007г. окръжният съд в Прага реши, че "Св. Вит" и прилежащите сгради принадлежат на държавата, което в момента се обжалва от църквата. Властите се надяват в петък да се постигне компромис, според който мебелировката, църковната утвар, иконите и статуите в храма безспорно принадлежат на католическата църква. Катедралата не е част от сделката за компенсиране на църквите.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...