Чешката католическа църква иска лустрационна комисия за свещеници, сътрудничили на ДС



Източник: Радио Прага

Кратко време след скандала, разтърсил Полша, Чешката католическа църква смята да хвърли повече светлина върху миналото на свещениците, сътрудничили на Държавна сигурност в бившата комунистическа Чехословакия. Наскоро, след края на епископската конференция, кардинал Милослав Вълк предложи да се създаде комисия, наречена „Открито минало”, в която да заседават служители на архивните служби на Министерството на вътрешните работи и църковни следователи. Именно с тази цел най-висшият църковен служител в Чешката република се срещна в сряда с министър Иван Лангер и посети архива на министерството.

„Дойдох, за да си създам по-пълно впечатление за действителната ситуация по онова време и да задълбочим разследванията в определени случаи”, – е уточнил кардиналът. „Имам в себе си списък с повече от 40 души, с които съм се срещал през 90-те години и които споделиха с мене за сътрудничеството си. Въпреки това, никой от тях не се изказа публично и затова аз се извиних от тяхно име. От друга страна, не всеки може да бъде герой. Методите на преследване, с които ДС постигаше целите си, бяха много сурови и някои се поддадоха на натиска. Това е и причината, поради която е добре да се постараем да направим възможно най-обективна преценка на обстоятелствата, в които някои свещеници са били накарани да сътрудничат, на работата, която след това са свършили, и да установим дали са нанесли някому вреда”.

Идеята на Милослав Вълк е да се организира работна група, в която представители на Църквата и следователи от вътрешното министерство да си разменят липсващата на едната или на другата страна информация. Към инициативата проявява благосклонност Павел Зацек, началник на министерския архив. „Комисията ще се посвети на връзките на Църквата с тайната полиция”, – е пояснил той. „Смятам, че е необходимо да обединим силите си, защото въпреки че разполагаме със значителен брой документи, имаме нужда да знаем историята на Църквата и на някои от нейните членове. Това е важно, за да разберем контекста, в който ДС е успяла да издейства сътрудниченето на свещениците”.

В съседна Полша в началото на януари Станислав Виелгус, назначен неотдавна за архиепископ на Варшава, бе принуден да си подаде оставката, след като призна, че е сътрудничил на бившата комунистическа политическа полиция, афера, която разбуни общественото мнение и доведе до съставянето на комисия, подобна на тази, която кардинал Вълк желае да се създаде днес в Чешката република.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...