Чешкият архиепископ изрази подкрепата си за СПЦ


СПЦ

Митрополитът на Чешките земи и Словакия Христофор е изпратил до Негово светейшество сръбския патриарх Павле писмо, в което изразява подкрепата си по повод незаконното и едностранно обявяване на независимост от страна на Косово.

В писмото до Сръбската православна църква и народа, предстоятелят на Православната църква в Чешките земи и Словакия Христофор пише:

„Ваше светейшество, позволете ми да Ви изкажа подкрепата си в тези болезнени дни, през които преминава сръбската православна църква и целия сръбски народ.

Обявяването на независимостта на Косово и Метохия не ни дава мира и на нас, православните в Чешките земи и Словакия. Нашите свещеници и вярващи, заедно с политическите си представители ще участват в протестните събрания, които да засвидетелстват, че гражданите на нашите страни не са съгласни с нарушаването на границите на Сърбия.

Извънредно ценим и не забравяме несебичната помощ на вашата църква при възраждането на Чешката православна църква и устройването на Мукачевско-Прешовската епархия. Също така няма да забравим и отрицателната позиция на сръбския народ спрямо Мюнхенския диктат през 1938 година и братската готовност да защитите страната ни от фашизма.

С братско съчувствие използваме тази историческа възможност да бъдем солидарни с Вас, със Сръбската църква и народа. Издигаме сърцето и мислите си в молитва, Господ да съхрани сръбската земя в Своята любов, да благослови справедливо решение за Косово и Метохия и да не позволи насилието да се разрасне”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...