Чешко-словашкият митрополит Христофор се срещна в Прага с президента на Сърбия



Източник: СПЦ

По време на официалното посещение на президента на Република Сърбия Борис Тадич в Чехия при президента Вацлав Клаус, на обяда, организиран в понеделник в негова чест в замъка Храдчани, с председателя на сръбската държава се е срещнал главата на Православната църква в Словакия и Чешките земи митрополит Христофор.

Митрополит Христофор е запознал накратко сръбския президент с дейността на поместната Православна църква, възстановена в двадесетте години на миналия век под юрисдикцията на Сръбската православна църква. Негово високопреосвещенство е разказал на президента Тадич за наскоро отпразнуваната в Чехия 65-годишнина от страданието на нейния обновител – свещеномъченик Горазд Чешки. Митрополит Христофор е напомнил, че в Чехия, недалече от Карлови Вари се намира паметникът костница Инздриховице, в която почиват костите на 7100 сърби и 180 руснаци от Първата световна война. Там на Видовден от няколко години се отслужва Света Литургия.

Митрополит Христофор е изтъкнал, че в Чехия и днес живеят православни сърби. Един от параклисите в новия катедрален храм, който трябва да бъде построен в Прага, ще бъде посветен на светия княз Лазар.
В края на разговора митрополит Христофор е помолил сръбския президент да предаде най-сърдечни поздрави на Негово светейшество сръбския патриарх Павле.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...