Чукотски епископ обвини събратята си в отстъпление



Руският епископ Диомид, предстоятел на отдалечената Анадирска и Чукотска епархия, разбуни духовете в Синода на Руската православна църква, с изпращането на обръщение, в което обвинява църковните водачи в съглашателство с тъмните сили на масонството и Антихриста.

В текст, разпространен на Богоявление (по стар стил), епископът изброявя девет основни пункта, по които, според него, ръководството на РПЦ е отстъпило от чистотата на Православието. Сред обвиненията са нарасналото влияние на икуменизма сред висшия църковен клир, духовното съглашателство със светските власти, приемането на сегашната (пагубна, според автора) руска държавна политика, приемането на личните идентификационни номера, одобрението на демокрацията и подкрепата за конкретни политически партии от страна на църквата, прояви на религиозна толерантност спрямо нехристиянски изповедания и други.

Наскоро след публикуването на писмото, известният руски проповедник дякон Андрей Кураев остро го разкритикува, привеждайки примери за обратни на твърдените от автора тенденции (например, отслабване на влиянието на икуменизма).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...