Ще бъде възстановена разрушената православна църква в Ню Йорк


Източник: wcbstv.com

След всичко, което беше изгубено на 11 септември, можеше твърде лесно да се забрави малката варосана сграда, смачкана от падащите кули-близнаци.

Гръцката православна църква “Св. Николай”, която се намираше в подножието на внушителните стоманени гиганти преди атентатите, беше едно убежище от трескавия ритъм на финансовия район. О. Александър Карлуцос си спомня, че хора от много религии са намирали утеха в тихата, осветена от свещи вътрешност на църквата.

“Можеше да се видят католици, протестанти, евреи, мюсюлмани, които идваха там, просто защото обичаха усещането на това малко свещено пространство”, спомня си той.

Всичко това обаче свършва, когато падат кулите. Всичко, което е оцеляло от тясната четириетажна сграда, са няколко требника, икони и сплесканата месингова камбана, която някога е събирала верните за молитва.

Американският архидиоцез на Вселенската патриаршия незабавно е обещал да построи църквата наново и въпреки че получава помощи от разпръснатите енориаши, той получил също така подкрепа и от един неочакван източник.

Архиепископ Димитриос си припомня, че пратката с шестнайсет чека пристигнала точно около Коледа миналата година, а когато ги отворил, с изумление видял, че нито един от тях не съдържа име на американец от гръцки произход. Имена като Римол, Макфий, Рийд, Фон Стюпънейджъл, Франк – и нито едно гръцко. Тогава погледнал адресите. Всеки един от дарителите живеел на ул. “Св. Николай” в Дариън, Кънектикът.

Мерилин Чърч казва, че идеята просто й хрумнала, когато прочела за щетите в епицентъра на трагедията. Тя била домакин на новогодишното парти на квартала тази година и повдигнала въпроса пред своите съседи.

“Името на църквата! Помислих си: “Ние живеем на ул. “Св. Николай”, нека направим нещо за това!”

Изображението на малката църква, както е изглеждала преди атентатите, дълбоко разтърсило живеещите на ул. “Св. Николай”.

“То показва, че вярата може да бъде навсякъде”, ни казва Дана Дънлоп. “Сред прогреса и големите небостъргачи, както и сред бедствията.”

Джим Лонг казва, че не е имало никакво колебание. “Да, една малка православна църква, но знаете ли, това намери отзвук. Хората подкрепиха идеята.”

Архиепископ Димитриос, предстоятелят на Американския архидиоцез на Вселенската патриаршия, вярва, че това е било божествено вдъхновение.

“Това е проява на човешка солидарност”, казва той пред CBS 2. “Това е нещо чудесно.”

Това е също и нещо, което ще се запомни. Очаква се, че църквата ще бъде построена наново до 2011 г. на пресечката на улиците Гринуич и Либърти съвсем близо до нейното първоначално място на ул. Сидър, на 150 м от разрушените небостъргачи. Тя ще си остане гръцка православна църква, но в нея ще се помещава също и параклис, несвързан с определена деноминация, където хора от всички религии ще намерят място за размисъл и молитва, както и изложба, посветена на първоначалната църква, която ще съдържа и копия на чековете и писмото от хората, живеещи на ул. “Св. Николай” в Дариън. Църквата ще бъде единственият явен религиозен компонент на целия проект за реконструкция, свързан с 11 септември.

Видеоклип RISING FROM THE ASHES

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...