Ще започне ли диалогът между старостилните общности и поместните църкви?



Руската информационна агенция Интерфакс разпространи новината, че Руската задгранична църква (РПЦЗ) е прекратила общение с гръцкия „Синод на противостоящите” и по този начин прави още една стъпка към Московската патриаршия. В официалното съобщение на Синода на противостоящите, възглавяван от митрополит Киприан, се съобщава, че името на първойерарха на РПЦЗ, митрополит Лавр, е „било заличено от диптихите още миналата година”, което е знак за прекратяване на общението.

Причина за „пълното и решително” прекратяване на отношенията е новият курс на Синода на Задграничната църква по отношение на „синкретичното икуменическо движение, изразяващ се в отиване към канонично общение с Москва”. Макар че, в известно противоречие с това решение, Синодът е постановил „този разрив да не се привежда в пълно действие, докато диаспората не встъпи в отношения с Москва”.

Независимо от тези решения, за които не е бил известяван, на свое заседание в Ню Йорк преди две седмици Архиерейският синод на РПЦЗ е взел решение за прекратяване на общението със Синода на противостоящите, поради вмешателство на митрополит Киприан в работите на друга поместна църква в Осетия.

Секретарят на комисията по диалога с РПЗЦ към Московската патриаршия, Николай Балашов, е заявил в четвъртък пред Интерфакс, че урегулирането на взаимоотношенията на РПЦЗ с групите, отделили се от своите поместни църкви, изначално е било едно от условията за възстановяване на каноничното общение на Руската задгранична църква с Московската патриаршия.

По думите на свещеника, „оптималното решение би било встъпването на гръцките, румънските и българските старостилни групи в диалог с поместните православни църкви на своите страни”, паралелено с диалога, който води Московската патриаршия с РПЦЗ. Тогава възстановяването на единството на Руската църква би могло да се съпътства от възсъединяването на отделилите се общности с техните църкви, което по думите на представителя на Московската патриаршия би било „особено радостно събитие за цялото вселенско Православие”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...