Ще спасяват фреско-живописта в „Света Богородица – Перивлепта” в Охрид



А1

Вместо от македонските институции, безценната фреско-живопис в „Света Богородица – Перивлепта”, която бавно се унищожава, ще бъде спасена от Световния фонд за опазване паметниците на културата от Ню Йорк. Фондът постави охридската църква от ХІІІ век сред 100-те най-застрашени световни богатства в Програмата за защита през 2008 година.

Фреските в църквата, която сред жителите на Охрид е известна като „Свети Климент”, представляват връх на световното византийско наследство, чието откриване към средата на миналия век направи световна сензация.

Въпреки това, държавата се заиграва с опазването й, казва владиката Тимотей. „Постоянно правят някакви елаборати, а фреско-живописта пред очите на цялата културна общественост се руши. Дали това е преднамерено или непрофесионално, или е от не зная какви си подбуди, но се създава впечатлението, че вместо да ги опазват, те ги унищожават”, заяви дебърско-кичевският митрополит Тимотей.

Дебърско-кичевската епархия, в сътрудничество с Управлението за опазване на културното наследство и Община Охрид търсят за съхраняването на „Перивлепта” дарение от 21 хиляди американски долара.

„От 1965 година насам, чрез своите програми тази престижна организация е инвестирала почти 50 милиона долара за опазването на световното културно наследство, като само през 2006 година са инвестирани около 17 милиона долара”, заяви Стоян Савески, отговарящ за обекта.

Църквата „Света Богородица – Перивлепта” сега очаква финалното решение за отпускане на сумата за финансиране на реставрацията, с което окончателно ще бъдат спасени от унищожение известните фрески на зографите Михаил и Евтихий, пренесли, според експертите, ренесансовото изкуство в Охрид, далече преди то да се появи в Италия.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...