Юшченко покани Вселенския патриарх за празнуването на 1020-годишнината от кръщението на Русия



Интерфакс

Президентът на Украйна Виктор Юшченко покани патриарх Вартоломей да участва в тържествата по случай 1020-годишнината от кръщението на Русия, които ще се състоят в края на юли. Това стана по време на срещата му с делегацията на Вселенската патриаршия вчера в Киев, съобщава прес-службата на украинския президент.

По време на срещата Юшченко заяви, че подкрепя категорично дейността на Вселенската патриаршия и се изказа за сближаване на църквата и държавата с нея. "И украинската църковна община, и държавата са убедени, че трябва да се движим към църковно съгласие, към сближаване с Църквата-майка в Константинопол", каза той. "Украйна върви по този път", заяви президентът.

Руската православна църква нееднократно е изразявала загрижеността си от намесата на Фенер в църковните дела на Украйна, която е част от каноническата територия на РПЦ.

През юни 2007 г. патриарх Вартоломей се срещна с Юшченко в Истанбул. На срещата бе обсъждан въпросът за създаването на единна поместна Църква в Украйна. Тогава Вартоломей предаде чрез Юшченко своята благословия за украинския народ.

Преди няколко години един из фенерските йерарси, Скопелоският архиепископ Всеволод заяви по време на среща с Юшченко, че Фенер признава юрисдикцията на Руската православна църква само в границите от 1686 г., т.е. без Киевската митрополия.

В отговор на това патриархът на Москва и цяла Русия Алексий заяви, че "едно такова преразглеждане на истрията може да засегне не само Руската, но практически всяка поместна Църква и да стане причина за много конфликти, което в крайна сметка би нанесло тежък удар на православното единство и на Православието като цяло". Патриархът посъветва властите на Украйна да не въвличат Фенер в църковните работи на своята страна.

В Москва нееднократно са подчертавали, че отхвърлят опитите на Фенер да наложи властта си на православните Църкви по света.

"Константинополският патриарх претендира да играе в православния свят роля, подобна на ролята на папата в католическия свят", отбеляза Кирил, митрополит Смоленски и Калининградски. РПЦ настоява, че "Константинопол не може да има никакво преимущество над другите Църкви", каза той.

В частност, митрополит Кирил отхвърли налагания в момента от Фенер начин да се меси в работите на поместните Църкви чрез приемане на жалби от техни клирици. "Руската църква е категорично против това и никога няма да го допусне", заяви той.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...