Явленията на Пресвета Богородица в Египет




Източник: Благовест-Инфо

На 2 април 1968 г. в предградието на Кайро Зейтун работниците-мюсюлмани видяли необикновена гледка: на покрива на коптската църква стояла светеща полупрозрачна женска фигура, в която те познали Дева Мария. Стотици хиляди хора наблюдавали явленията в течение на три години. Но у нас и досега малцина са чували за тези удивителни събития. Игумен Варсонофий (Хайбулин) вече от много години се опитва да привлече вниманието на хората в Русия към едно от най-големите чудеса на нашето време – явленията на Пресвета Богородица в Египет.


Отец Варсонофий, нашата страна се намираше тогава зад "желязната завеса". Вие сте сред първите хора у нас, разбрали за поразителните явления на Богородица в Зейтун. От 1968 г. вие целенасочено изучавате всичко, свързано с тези чудеса. Събирате снимки, на които явно се вижда Дева Мария, книги и статии. Какво всъщност е станало в предградието на Кайро?

На 2 април над коптския храм "Пресвета Дева Мария" в столичния район Зейтун, където според преданието Светото Семейство е отседнало по време на бягството си от Ирод, започнали "велики знамения от Небето". В официалните съобщения на първоиерарха на Коптската църква папа Кирил VI те били наречени "явления на Пресвета Богородица". За пръв път в историята многохилядни тълпи от хора с най-различна религия можели да наблюдават в течение на няколко часа такива благодатни видения, с каквито в предишните времена са били удостоявани само избраниците Божии. Сред събралите се имало и много мюсюлмани: Египет е страна с преобладаващо ислямско население. Те също се молели на Богородица заедно с коптите-християни.

Какво са видяли хората?

Кратък разказ за първото видение бил публикуван в египетския вестник "Ватани". След една седмица последвало второто видение, а след него и много други. Те винаги ставали нощем и били съпровождани от тайнствена светлина, сияние и блясък около църквата, които образували нещо като балдахин от звезди. Един от свидетелите описва това като "диамантен дъжд". След това светлината придобивала очертанията на Божията майка. Тя била облечена с дълга дреха, на главата Й имало було от синкаво-бяла светлина. Понякога Пресветата Дева се появявала с Младенеца на ръцете си или със св. Йосиф и Иисус като момче на дванайсет години. Тълпите, които се събирали, стигали до 250 хиляди души. Пристигналите кореспонденти дори направили снимки на Дева Мария, които обиколили световните медии. Започнали изцеления. Те били толкова много, че коптските църковни власти дори създали специален медицински комитет, който да ги проучва.

Разкажете по-подробно за изцеленията.

В отчета за Зейтунските явления, съставен от епископ Григорий, председател на комитета за изследване на тези чудесни събития, се говори за "моментални излекувания" от болести като злокачествени тумори от различен вид, тежки заболявания на щитовидната жлеза, ревматични артрити, слепота, хронични разстройства на говора, тежка форма на хипертония, хемиплегия, парализиране на ръката, хронична астма в тежка форма, тежка инфекция със заплаха за ампутация и много други заболявания… И това е потвърдено от подробни медицински проучвания. Дори след като виденията постепенно започнали да избледняват и през май 1971 г. се прекратили напълно, съобщенията за многобройни изцеления продължавали да постъпват.

Вие лично как възприехте Зейтунските чудеса през 1968 г.?

Аз тогава учех в Троице-Сергиевата лавра, бях йеродякон. Днес чудото в Зейтун предизвиква у някои хора в Русия недоверие, понякога дори враждебност. Но тогава настроенията бяха съвсем други, в това число и сред духовенството. Всички вярващи бяхме солидарни срещу властта на атеистите. Конфесионалните различия бяха на втори план. А към коптите поначало имаше големи симпатии. Нали и те, както и ние, принадлежат към Източните църкви. Едва след като държавният атеизъм си замина, вярващите започнаха да се делят. Тук сме ние, тук са католиците, тук е "ереста на икуменизма" и т. н. През 1968 г. всичко беше другояче, всички бяхме единни пред лицето на общия противник – атеистическия режим. Така че явленията на Богородица в Египет силно ни въодушевиха и бяха приети като знак, че безбожната власт скоро ще падне.

Значи след 1971 г. явленията не са се повтаряли?

Напротив. Вечерта в събота, 21 август 1982 г., Пресвета Богородица се явила в църквата, посветена на Нея, на ул. Ел-Гамхурия. Явленията продължили до края на ноември 1982 г. и били потвърдени от епископа на Асуан.

15 години след края на Зейтунските явления, на 25 март 1986 г., явленията на Божията майка, достъпни за очите на неограничено множество хора, се възобновили над храма "Св. мъченица Дамиана и 40 девици", който се намира в християнския квартал на Кайро – Шубра.

На 15 август 1997 г. започнали да се разпространяват вести за явления на Пресвета Богородица над храма в Нейна чест в селцето Шентена-eл-Хагар в провинция Менуфия. В съобщението на кореспондента на вестник "Middle East Times" от Менуфия се казва: "През последните две седмици хиляди коптски християни се събират пред църквата в Менуфия, за да видят с очите си това, което според тяхното убеждение е явление на Дева Мария. Това явление, удостоверено от местния епископ, е третото в Египет след 1967 г. Богородица се е появила над църковната камбанария с двама ангели от двете Си страни, започнала да се движи и да благославя народа. Според описанието на очевидци над главата Й имало корона, а дрехите Й били с цвета на ясно небе".

През 2000 г., когато целият свят празнуваше двухилядолетния юбилей на християнството, Пресвета Богородица се яви в Асют (290 км южно от Кайро), където според преданието Светото Семейство също е спирало по време на бягството си в Египет. Според описанието на очевидците, на сутринта (около 11.30 ч.) на празника Преображение Господне, 19 август, над купола и камбанариите на храма се появили светещи гълъби и се разнесло силно благоухание. След това над средния кръст започнало явлението на Дева Мария във вид на звезда, излъчваща ярка светлина. Обемът и силата на тази светлина започнали да се засилват, докато не се обрисувала фигурата на Божията майка. Тя започнала да се движи към северната камбанария, обиколила я и отново се насочила към кръста. На главата Си Богородица носела покривало с небесносин цвят. От Нейните пречисти ръце се излъчвала светлина. Явленията се повтаряли многократно и, както и в случая с явленията в Зейтун, били наблюдавани от хиляди хора.

Последният път е през 2002 г., когато при голямо струпване на народа и полицията (тя била мобилизирана срещу евентуални размирици) се наблюдавали чудесни видения на Дева Мария в град Омрания, окръг Гиза.

Какво послание носят според Вас египетските явления на Богородица?

Явленията на Пресвета Богородица в Египет са адресирани не само към коптите, но и към всички християни. Включително и към нас – православните. Неслучайно Русия винаги се е наричала "дом на Пресвета Богородица". Така че аз понякога просто се срамувам от нашето сегашно невнимателно отношение към поразителните знамения на Божията майка, продължаващи вече почти 40 години.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...