1500-годишен надпис „Христос, роден от Мария“ е открит в Израел



1500-годишна плоча с надпис на древногръцки е открита в северната част на Израел от екип археолози по време на разкопки

Надписът гласи: „Христос, роден от Мария. Това дело […] от най-богобоязливия и благочестив епископ [Теодо] сиус и нещастния Т[ома], които изградиха основата … Който влезе, трябва да се моли за тях“.

Това е текст, който някога е бил поставен над прага на църква за поздрав и благословия, както и за прогонване на злите духове.

Изразът е бил използван от християните и за предпазване от „зли очи“ – древно проклятие, разпространено в гръцката и римската култура.

Надписът е открит по време на изкопни дейности във връзка с нов проект за строителство на пътища в долината Израил. Разкопките разкриват изключително красива някога църква, построена през византийския или ранния ислямски период.

„Това е първото доказателство за съществуването на византийска църква в селището ет-Тайиба, което можем да добавим към други находки, свидетелстващи за ежедневието на християните, живели някога в региона“, каза д-р Уалид Атраш от Израелската служба за антични предмети.

Смята се, че плочата е била издълбана на друго място и впоследствие е преместена в разрушената сега църква.

Ярдена Александър, археолог от Израелскта служба за антични предмети, казва: „Това е специална находка, защото надписът ни позволява да разпознаем, че е от църква, а не от манастир от този период“. В църквите са приветствали и благословяли вярващите на входа, докато в манастирите не е имало такава практика.

„Надписът поздравява тези, които влизат и ги благославя. Следователно е ясно, че сградата е църква, а не манастир. На църкoвните сгради е имало изписан такъв поздрав, докато манастирите обикновено не са го имали “, добавя д-р Ди-Сегни.

„Това е селска църква, а не манастирска, през този период манастирските църкви не са били отворени за вярващите“, казва Александър.

Тя обяснява, че богато изрисуваните мозаечни подове също включват символи като кръстове и геометрични фигури, използвани от християните при украсяването на храмовете.

Според директорите на разкопките Цачи Ланг и Койан Хаку от Израелската служба за антични предмети, „при разкопките са открити находки от различни периоди, хвърлящи светлина върху строенето на селища в долината ет-Тайиба.

Източник: orthodoxtimes.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...