На „Форум реставрация 2007” показват 40 проекта и презентации



Източник: БНР

На 13 април в зала „Средец” на Министерството на културата се състоя официалното откриване на изложбата “Форум реставрация 2007”. която е под патронажа на Министерството на културата. Организатори бяха секция Реставрация – СБХ, Асоциация на реставраторите в България (АРБ), с подкрепата на Дирекция по вероизповеданията към Министерски съвет и Национален фонд „Култура”.

Проектът включи три основни събития:
1. Международна изложба с табла, представящи реставрационни проекти и проучвания по реставрационни проблеми. Обхватът на темите е широк: научни проучвания, практически реализации, етични проблеми, прави въпроси и др. Представени са проекти в сферата на движимото и недвижимо културно наследство от различни области: живопис, стенопис, керамика, фотография и др. Това е втората международна изложба на двете организации. Чуждестранното участие включва проекти от Словения, Гърция, Финландия, Сърбия, Израел, Франция и САЩ. Представени са около 40 проекта.
2. Дискусионна сесия с презентации и лекции, която беше проведена в зала “Средец” на 14 април след откриването на изложбата. В програмата на сесията бяха включени презентации на част от проектите от изложбата, беше представена информация за международна регионална среща по проблемите на реставрацията от Калиопи Кавасила, председател на организацията на реставраторите в Гърция, и две лекции: на проф. д-р Душан Стулик от институт Гети, САЩ и на д-р Лаора Дзанолини и Сузана Дзати от Италия. По време на сесията се проведоха дискусии на теми, подсказани от участниците.
3. Лекцията на проф. д-р Душан Стулик от институт „Гети”, САЩ, относно съхраняване и реставрация на фотографии имаше отделно място по време на сесията. Лекцията беше от голяма полза за специалистите от тази област в България, тъй като реставрацията на фотография няма традиции у нас. Институтът „Гети” предлага възможност за специализация в известни музейни центрове, а посещението на проф. Стулик в България спомага до голяма степен за изпращането на български реставратори на тези специализирани курсове. Подобен пряк контакт с института „Гети” може да има много допълнителни ползи за България. Това е една от най-значимите институции в света, посветили се на проучване и опазване на културното наследство. Те финансират редица международни проекти и България би могла да привлече субсидии за опазване на значими обекти от нашето културно наследство.
Периодът на провеждане на проекта е планиран да съвпадне с Международният ден на паметниците на културата, 18 април. На самия ден от 17.30 ч., по време на изложбата Ротари клуб ще връчи ежегодните си награди за културно наследство.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...