Фондация Покров Богородичен


Източник: Политики

Кратко представяне на една от първите православни организации в България, създадена наскоро след промените от 1989 г.

 

Църковна организация, която се държи професионално?! И досега, десет години след създаването на фондацията, някои повдигат учудено вежди, щом започнем да обясняваме кои сме. Идеята да се създаде специализирана структура, работеща в подкрепа на Православната църква в България, все още се възприема нееднозначно и навежда разнородни асоциации: „църковна администрация” (разбирай: мухъл, закостенялост, напреднала възраст и скука), „секта” (разбирай: странни хора с много задни мисли и неясни, но задължително вредни цели), „патриотична организация” (разбирай: „церкви и Отечеству на ползу”). А истината е съвсем друга: фондацията е частна организация (сиреч, необвързана формално с официалните църковни структури), която се позиционира в „зоната на здрача” – между интимното и несподеляемо вътрешно на Църквата и светското българско общество. И която упорито и целенасочено гради мостове между тези две неща.
 
 
 

Ако е вярна официалната статистика, 83% от населението на България се определя като православно – което прави от Българската православна църква най-голямата нестопанска организация (макар причисляването на църквите към третия сектор да в някаква степен условно, а според някои – дори некоректно). Това свръх-НПО има и своите специфични свръх-отговорности към собствената си „членска маса” – толкова мащабни, че трудно се забелязват, както гигантските фигури на платото Наска се различават само от птичи поглед. Обществото нееднозначно формулира своите пост-преходни очаквания към (и разочарования от) Църквата – че тя не се оказа в състояние да отговори на духовните, мирогледните и интелектуалните търсения на съвременното българско общество; че проявява последователна неангажираност с острите социални проблеми на България, че се държи като отсъстваща от обществения живот. Това са и основните подстъпи към разбирането на мисията на фондация Покров Богородичен – с тази подробност, че, за разлика от популярната конвенционална мъдрост, рецептите за желаната промяна се търсят на друг адрес, а не на този на Светия Синод. Логиката тук следва класическата политическа сентенция: „Питайте не какво ще направи държавата за вас, а какво вие ще направите за държавата”. И докато новозабогателите поглеждат „благотворително” към Църквата, предоставяйки парите си за нови и нови красиви (и празни) храмове, фондацията се насочва към хората – към тяхното правилно стоене в Църквата, към младото поколение с неговите въпроси и разочарования, към хората в нужда.

Основните проекти, по които фондацията работи в момента, са:

Енорийски център – разположен в приземните помещения на храма „Покров Богородичен” (зад хотел Родина), центърът развива разнообразни образователни, културни и социални програми, които въвеждат стотици млади хора в богатството на православната духовна и културна традиция.

 

 Медицико-социален център – предлага професионални домашни грижи за самотни възрастни хора и инвалиди на територията на София.

 

Дневен център за деца с обучителни затруднения – работи по програми за интеграция на деца с увреждания в масовите училища.

 

Издателство Омофор – издава хуманитаристика, насочена към духовните търсения на съвременния човек, както и списание Мирна – единственото по рода си периодично издание, отразяващо позицията на Православната църква по мирогледни и нравствени въпроси.

 

 Доброволческа инициатива – мобилизира доброволци за редовни посещения и създаване на трайни връзки с деца от институции с цел преодоляване на изолацията им и осигуряване на възможност за житейска реализация. В рамките на програмата децата изработват поздравителни картички, като приходите от продажбите са за самите деца.

 

 „Стълбица” е проект за превенция на зависимости, който се осъществява в софийските училища.

 

Програма „Обучение” организира специализирани курсове в областта на нестопанското управление, предназначени най-вече за прицърковни организации, енорийски групи и свещеници, които желаят да развиват социална и образователна дейност.

 

Програмата за поклонически туризъм организира посещения на духовните средища на България и Балканите. Провеждат се също така летни иконографски лагери за младежи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...