Християнски поглед към туризма



Докато туризмът има потенциала да укрепи глобалното разбиране между отделните културни традиции, туристическата индустрия оставя следи от поражения на околната среда, икономическа безнадеждност и деградация на човешкия живот.

В посланието си за Световния Ден на Туризма, 27 септември, генералният секретар на Световния съвет на църквите (ССЦ) д-р Самюъл Кобиа изрази своето безпокойство по повод дългосрочните ефекти от туризма сред локалните общности. Кобиа окуражи всички, ангажирани с проблематиката "да реорганизират дехуманизиращите и пагубните аспекти от туризма, особено по отношение на жените, децата, маргиналните общности и околната среда". Той обърна нарочно внимание на работата на "Икуменическата коалиция за туризъм" и нейното посвещаване на социалните и екологическите параметри на туризма.

Икуменическата Коалиция за Туризъм е регионална икуменическа (междухристиянска) организация, базирана в Хонг Конг, търсеща да анализира характера и ефектите от туризма в Азия, със задача да промотира устойчиви, автентични и жизнеутвърждаващи културни срещи. Да се намери баланса между социалната отговорност и развлечението е предизвикателството, което Икуменическа Коалиция за Туризъм поставя пред туристическата индустрия. Както нейният изпълнителен директор заяви, "за Църквата и нейните поделения предизвикателството е да открие алтернативна парадигма за програмата на туризма, която да е снабдена с базови ценности като справедливост, развитие, респект към културите и екологическа чувствителност". Чрез тази визия църквите се опитват да разработят по-холистичен поглед към туризма.

На конференцията на Икуменическата коалиция за туризъм, Икуменическата коалиция за туризъм в Третия свят и Световния съвет на църквите, проведена в Чианг Рай, Тайланд (14-18.01.2002) беше прочетена декларация-изложение по въпросите на туризма и глобализацията.

Църквата все още може да играе голяма роля в излагане и преосмисляне на аспектите, които увреждат живота. Църквите имат орговорността да идентифицират и след това да защитават жертвите на туризма. Приемливият туризъм се основава на интереса и нуждите на местното население, най-вече в процеса на планиране и прилагане. Намерението е информацията, обществените дебати и дискусии да бъдат интегрална част от този процес. Това трябва да включва:

1. промоцирането на загриженост относно възможностите и заплахите от туризма за местните жители;

2. участие и вземане решение с включването на възможно най-много хора;

3. споделяне на позитивни икономически, социални и културни придобивки от туризма;
4. осигуряване на по-качествени работни места в туризма за местното население чрез подобряване условията на работа, социалната сигурност, продължителността на работната седмица и професионалното обучение;
5. подпомагане местната култура и избягване на социални и културни повреди, причинени от туризма.

Четиридневна консултация бе проведена с 27 участници от 12 държави, пет континента, вкл. будисти, хиндуисти, протестанти и римо-католици. Задачата е да реартикулира мисионерските перспективи с оглед на по-добра информираност на църквите и партниращите им организации за съвместната отгворност по проблемите, свързани с туризма в контекста на нови речников фонд и парадигми. Помощ в библейското осветление за получаване вдъхновение от Свещеното Писание и даване нова надежда за хората, участващи в туризма. Историите на Нееман (2 Цар. 5:1-27), и трансформиращата роля на пророка (Лук. 9:28-43) ни откриват необходимостта църквите да изиграят профетична роля в трасформирането на туризма в истинско духовно пътуване. Общата нагласа е да се утвърждава истинската мисия на икуменическото движение и използването му като част от това духовно пътешествие, по време на което ние говорим не "за" или "към", а "със" църквите.

Икуменическата коалиция за туризъм в Третия свят е неправителстевена организация, имаща за цел да тамери решение на негативните ефекти от туризма върху обществото и околната среда посредством подкрепа за беззащитните индивиди и групи. За последните две десетилетия тя работи за осигуряване достъп до благата и ползите от туризма за всички членове на обществото. Седемте принципа на коалицията са следните:

1. Фокусиране върху туризма и неговото влияние за живота на хората в Третия свят и за околната среда.

2. Подсигуряване възможности за местното население, засегнато от туризма да изрази своята гледна точка и безпокойства.

3. Заклеймяване на непочтените практики в туризма и целнесочена политика за изкореняването им.

4. Промоцитане на качествена туристическа активност , която да е съобразена с принципите за справедливо, устойчиво общество.

5. Подкрепа на автохонните народи и подпомагане усилията им за постигане справедлива цена, заради влиянието, оказвано им от туризма.

6. Лобиране срещу нарушенията на човешките права, вследствие на проекти в сферата на туристическото развитие на национално и международно ниво.

7. Предоставяне на изследвания и информация относно влиянието на туризма.

За пореден път Световната организация по туризма и всички "хора с добра воля" бяха призовани да осмислят отговорността си за подкрепяне на всички начинания за по-хуманен международен туризъм.

Малка стъпка в тази посока беше решението на Световната организация по туризма от септември 1999 г. да приеме "Глобален етически кодекс на туризма", но е необходимо да се работи съвместно за приемлива стратегия за неговото приложение. Политиките в туризма обаче се променят, от незначителна фактор за икономическото развитие той се разви до значителен принос за глобалната икономика, което изисква днес по-стратегически отговор.

Първостепенна задача е да се влияе на международния процес, каквато е целта на Годината на екотуризма на ООН’2002, Комисията за устойчиво развитие към ООН, Конвенцията за био-разнообразието, преговорите на Световната организация по туризма и Генералното споразумение за търговията в сферата на услугите и приложението на "Глобалния етически кодекс за туризма". В тези глобални процеси адекватният отговор и принос се състои в повдигането на въпроси за ролята на жените в туризма, човешките права, борбата на автохонните народи, децата в туризма, околната среда и цялостния интегритет на творението.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...