Апел за подкрепа на Венцислава и двете й деца в кампанията „Виждам те“



p1010696През пролетта на миналата година бяха установени поредните нарушения в един от българските домове за медико-социални грижи – този в Плевен. Инспектори констатираха, че грижите, полагани там за децата с увреждания, са напълно неадекватни. Макар и с бавни темпове, в България най-сетне започнаха да се откриват защитени жилища по пътя към окончателното закриване на големите домове-институции.

Ясно е обаче, че дори и тези малки домове от нов тип не могат да бъдат пълна алтернатива на семейната среда. Те са предвидени само за временен дом с надеждата, че за всяко едно от децата ще се намерят осиновители, приемно семейство или пък обратен път към биологичните родители. Защото е известно, че мнозинството от децата с увреждания, настанени в домове, не са без родители. Едва около 2% от тях са сираци или с неизвестни майка и баща…

Наред с всички онези, които фигурират в графата „родител“ в списъка на някоя институция и с това се изчерпва техният „родителски дълг“, има и други, които ежедневно изпълват тази дума със съдържание, пропито с много болка, но и с любов. Някои от тези родители се чувстват крайно самотно в голямото изпитание да отглеждаш дете с умствено или физическо увреждане в България. Един от тях е Венцислава Митова – майка на две момчета на 10 и на 5 години. Малкият й син Стивън е със 100% инвалидност поради тежки увреждания: вроден дефицит на антитромбин 3, тромбофилия и детска церебрална парализа. Освен вродените заболявания, когато момчето е на 2 годинки, медиците установяват, че то има тромб в дясното предсърдие.

„Мнението на лекарите е, че всякаква оперативна намеса би била твърде рискова. Затова и не правим опит да търсим лечение в чужбина. Трябва и повече да се внимава в рехабилитацията, например масажите в този момент не са подходящи. Единственото, което трябва да се прави, е детето ми да е под постоянно наблюдение, за да се следи този тромб, както и другите заболявания. И надеждата е да не се влошава. Предвид тежките диагнози на сина ми, не успявам да се справям финансово. Стиви постоянно боледува, нуждае се от медикаменти и от силна храна. Парите не стигат за никъде“, споделя Венцислава. Месечният доход на младата майка е около 500 лева (което включва месечната добавка, която държавата дава при дете с увреждания в семейството, удвоените детски добавки на Стиви и 35-те лева месечно за баткото, както и 200 лева, които майката получава всеки месец като личен асистент). Но това се оказва недостатъчно. Състоянието на малкия Стивън налага чести контролни изследвания на кръвта и кръвопреливания. Поради това, че момчето не може да ходи, а и за да не го излага на риск от инфекции в градския транспорт, Венцислава използва такси за посещенията в болницата няколко пъти седмично. Освен за липсата на средства, които не достигат да подсигури специалните нужди на по-малкия си син; които не са достатъчни дори за храна и дрехи, младата майка споделя за още нещо, което не е по силите й – закупуването на т. нар. вертикализатор – специален уред, който позволява на детето с церебрална парализа да стои във вертикално положение без чужда помощ и подкрепя неговата адаптация (цените на уреда се движат между 1400 и 3500 лв., в зависимост от модела и конструкцията)*.

Венцислава не разчита на подкрепа от роднини. Те ясно са показали разочарованието си от факта, че младата жена е решила да се грижи сама за болното си дете, вместо да го остави в дом. Бащата на двете момчета пък вече от доста време не живее при тях. От време на време идва да ги вижда, но не му е възможно да им помага финансово, тъй като е без работа.

Цялата грижа и отговорност принадлежи изцяло на крехката майка. За нея всяка усмивка, всяко по-уверено движение на малкия й син е огромен подарък и неизразима радост. Нека не оставяме усилията и тревогите на младата жена незабелязани и без подкрепа!

p1010699                          Венцислава и нейните две деца – 5-годишният Стивън и 10-годишният Марио

Ако искате да подкрепите Венцислава Митова и нейното семейство в кампанията „Виждам те“, можете да направите финансово дарение по сметката на фондация „Покров Богородичен“: Райфайзен банк ЕАД, клон 4, IBAN: BG92RZBB91551067092215, BIC: RZBBGSF(като посочите за кого конкретно е дарението или то е цялостно за целите на кампанията „Виждам те“). За повече информация: тел. (02) 987 1655, 087 980 9114, pokrov.iseeyou@gmail.com.

* Скоро след публикацията младата майка успя да закупи на изплащане т. нар. вертикализатор – цената на уреда е почти 3000 лева, а месечната вноска е около 80 лв. Подкрепата от кампанията „Виждам те“ й помага да внася навреме ежемесечните вноски, които ще изплаща в продължение на 3 години.

Повече информация за кампанията „Виждам те“ на Фондация „Покров Богородичен“ ще намерите тук:

alt

 

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...