Летен лагер за слухоувредени младежи



И тази година Асоциацията на родителите на деца с увреден слух (АРДУС) заведе своите деца на полагащата им се лятна почивка на море. След последните няколко години, в които летния лагер бе провеждан в Приморско, тази година за първи път те бяха поканени от АРДУС в рехбилитационния център "Св. Георги" в Поморие. Разбира се, това не беше само почивка, но и интензивна рехабилитация, в която децата – вече тинейджъри – взеха активно участие.

За първи път като ръководители бяха поканени богословите Силвана Павлова и Станислава Кьосева, работещи със слухоувредени деца по дългосрочния проект "Неделно училище по вероучение за деца с увреден слух". Тяхната работа пък бе финансово подкрепена от фондация „Покров Богородичен”, благодарение на което младежите ползваха съвременни технически средства за онагледяване.

Както обикновено, пъвият ден премина в приятни разговори и нови запознанства, както между младежите, така и между родителите и ръководителите. Приятното време и новият курорт накара славната група от 55 души да се впусне в опознавателна разходка още на другата сутрин. Открихме приятен и безопасен плаж, на който следващите 7 дни отминаха незабелязано. Игрите с топка във водата преминаваха в състезание по ловкост. Не ни отмина и плажният волейбол. С приятна изненада намерихме игрище и играта продължаваше от обяд чак до вечеря. Любителите фотографи направиха безброй снимки по плажната ивица – снимки, които очаквайте да видите на специална изложба.

Нашите млади дами също позираха и успяха да си направят достойни за световна сцена фото сесии. Други пък проявиха необикновено търпение в събирането на слънчев загар.

Родителите отначало зорко следяха младежите, но след като се увериха в зрелостта им, отдадоха времето си на обмяна на опит в отношение на възпитанието и бъдещата реализация на порасналите вече деца. Разбира се, ръководителите винаги бяха нащрек, но това беше приятно, защото най-често участваха в различните игри или задушевни разговори.

Интересни бяха и заниманията в конферентната зала на центъра. Там всяка вечер веднага след вечеря всички се събираха и започваха работа по програма, насочена към комуникативните им умения, съхраняване на моралните ценности и изграждане и защита на позиция по определен въпрос. Работата бе усилена и задълбочена, защото се оказа, че тези деца имат вече свой опит и не рядко доста мъдри заключения по особено важни теми на живота: любов, приятелство, вяра, надежда, отношение към по-възрастните и много други. От различните задания по програмата се оказа, че познават добре страната си, като природни и културни забележителности и имат желание да разширяват познанията си за света като исторически данни, различни култури и съвременни открития на науката.

Познания, свързани с църквата и църковния живот децата имаха съвсем повърхностни – и тук бе приносът от страна на ръководителите. Изяснихме основни понятия, разказахме за основополагаща роля на православието при създаване на държавата; разбира се, отговаряхме на многобройните въпроси, свързани с живота на християнина, за смисъла и символиката на храма. С огромен интерес лагерниците гледаха предназначените по темата филми и след прожекциите дискусиите продължаваха до късно вечерта. Често имаше и дебати, в които с помощта на ръководителите успяваха да арументират позициите си.

Неслучайното име на самия рехабилитацинен център, а и темата за вярата нямаше как да не бъде обобщена в една разходка до манастира в Поморие "Св. великомъченик Георги Победоносец". На това свято място видяхме истинска чистота у децата. Въпреки тяхната младост и непримиримост, всички бяха много внимателни към правилата на манастира. Начинът, по който слушаха разказа на монаха, уважението, което показаха към светините, възхитиха всички в църквата. След беседата с игумена отец Йероним и взетата от него благословия, вече заредени и с духовни сили, всички отпиха от лековитата вода и в оживен разговор тръгнаха обратно към станцията.

Незабравима за всички ще остане и екскурзията до Несебър, дотогава познат само като курортен град. Историята за това рибарско селище с данни от 6 в. преди Христа, прераснало в добре укрепена град-държава с изключително важна роля през римския и византийски период, остави горд отпечатък у всички.

Така в шеги и закачки, но и в усърдна интелектуална работа, дните бързо отлетяха и се задаваше последната вечер. По стар обичай трябваше да се организира нещо изключително. Тъй като този лагер бе различен от всички други, по думите на децата, и последната вечер трябваше да е различна. Затова я кръстихме "Вечер на талантите". Всеки сам трябваше да избере и покаже най-доброто у себе си. Спектакълът беше уникален: видяхме сцени и роли, танци, пантомима, рецитали със собствени творби и върха на вечерта – нарисуваната пред всички картина "Спомен от Поморие".

Всички лагерници получиха своите подаръци за положените усилия, а радостта и благодарността в техните очи бе подаръкът за ръководителите. Не бива да пропуснем да отбележим и рожденният ден на Мария Кръстева, който бе отпразнуван в навечерието си. И младежи, и родителите, и ръководителите се присъединиха към пожеланието "Да си ни жива и здрава и догодина пак да ни заведеш на море!". Със заминаването ни на следващия ден приключи и този приятен и ползотворен лагер. Останаха много незабравими мигове, много приятелства и разбира се, обещанието да се видим пак на коледното тържество, което и тази година АРДУС ще направи като завършек на целогодишната си работа за децата и младежите с увреден слух. А и да не забравим уговорката за посещаване на неделните часове по вероучение в Енорийския център. До скоро, приятели!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...