Нов призив за подкрепа в кампанията „Виждам те“



p1010384Бурната благотворителна активност около Коледа отмина, но кампанията „Виждам те“ на Фондация „Покров Богородичен“ продължава и през 2013 г. да ви среща с историите на хора в затруднено положение, които се нуждаят от подкрепа. Един от тях е многодетната майка Гергана Илиева.

Какво е усещането животът ти да се преобърне само за един ден и да заживееш в една сурова реалност, която дори за секунда не си помислял, че може да те връхлети? 31-годишната жена добре познава това чувство, след като животът й взима неочакван обрат след злополучен инцидент. Преди няколко години, един ден, докато пътува с кола, семейството на Гергана е засечено от друг автомобил. Следва скандал между двамата шофьори, в който единият от тях по разказа на жената вади нож, а другият, Георги – мъжът на Гергана, по това време работещ като охранител, го удря с приклада на пистолета си. „Другият шофьор получи фрактура на черепа, изкараха постъпката на мъжа ми опит за убийство… И никой не обърна внимание, че мъжът, който ни засече опасно, бе употребил алкохол“, обяснява Гергана. След водене на дела в продължение на няколко години, се стига до присъда за Георги – 3 години лишаване от свобода на лек режим.

Първоначално, след като мъжът й влиза в затвора, Гергана все някак успява да се оправя сама със сметките и грижата за трите си дъщери. Ситуацията на многочленното семейство става особено трудна обаче, когато през 2011 г. се ражда четвъртото дете – малкият Жорко. По това време Гергана работи в училищен стол. „След като синът ми се роди, работех още малко време и приключих, тъй като мои познати сигнализираха на социалните работници, че не мога да се грижа за децата си адекватно и че работя, вместо да гледам бебето си. А реалната ситуация беше, че именно тази работа ми помагаше да се грижа за тях. Работех на половин ден в кухнята на стола, оттам получавах не само средства, но и храна. Налагаше ми се да се справям сама, защото родителите ми отказаха помощ, тъй като ме обвиняваха, че съм решила да родя четвърто дете и така съм ощетила другите три.“

p1010461                   Гергана и нейните четири деца – Ани (2 кл.), Таня (6 кл.), Дани (5 кл.) и  Жорко (1 год. и 4 мес.)

След като многодетната майка прекъсва работа, семейството е принудено да се премести от апартамента си под наем в малка стая в столичния квартал „Христо Ботев“. Това е началото на особено тежък период – на живот в окаяни битови условия, без отопление, с големи лишения. Под заплахата социалните работници да отнемат децата й, Гергана намира спасение в „Шарената къща“ – социален проект в подкрепа на самотни майки. Семейството е настанено в защитено жилище в Герман. Една година по-късно обаче идва време, когато Гергана и децата й трябва да напуснат спокойното убежище. „Отново започнах да търся квартира под наем. Но беше много трудно, защото когато собствениците чуеха, че става дума за сама майка с четири деца, бързо се отказваха“, разказва тя. След съдействие от страна на „Шарената къща“, през ноември 2012 г. семейството е настанено в къща в столичния квартал „Княжево“. Майки от интернет форума „БГ Мамма“ пък успяват да съберат пари за наема на новия дом за три месеца напред, до януари тази година.

p1010470
Макар и отскоро да се радват на сигурен покрив над главата си, бъдещето на Гергана и нейните деца е все така несигурно. Днес семейството живее със 140 лева месечно (това са детските надбавки за четирите деца), което не стига за най-основните битови нужди, пък камо ли за плащане на месечния наем от 200 лева. Все пак от февруари майката очаква да получава месечна помощ като самотен родител (докато синът й навърши 3 години). Засега за едногодишния Жорко обаче няма място в детските ясли, което не позволява на Гергана да започне работа, въпреки че социалните работници я уверяват, че ще съдействат скоро момченцето да бъде записано в най-близката до кв. „Княжево“ ясла.

Надеждата на Гергана е кампанията „Виждам те“ да помогне на семейството й да оцелее през идващите 11 месеца. До излизането на многодетния татко от затвора, което се очаква да се случи предсрочно към края на 2013 г. „За него срамна работа няма. За него е срамно децата му да гладуват“, споделя Гергана с увереността, че след като мъжът й излезе на свобода, това ще е краят на този мъчителен епизод от нейния живот, в който всяка минута е изтощителна битка за оцеляване.

Ако искате да подкрепите Гергана Илиева и нейното семейство, можете да направите финансово дарение по сметката на фондация „Покров Богородичен“: Райфайзен банк ЕАД, клон 4, IBAN: BG92RZBB91551067092215, BIC: RZBBGSF. Ако желаете да направите дарение под формата на дрехи или хранителни продукти, обадете се на телефони (02) 987 1655, 087 980 9114, или пишете на адрес pokrov.iseeyou@gmail.com.

Повече информация за кампанията „Виждам те“ на Фондация „Покров Богородичен“ ще намерите тук:

 

 

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...