Нов статут на Енорийския център Покров Богородичен



Фондация Покров Богородичен продължава подкрепата си за Центъра

По повод зачестилите въпроси относно статута на Енорийския център Покров Богородичен към едноименния храм в София и отношенията му с фондация Покров Богородичен, ви предлагаме кратка информация за историята и последните развития около Центъра.

Енорийският център Покров Богородичен беше създаден в периода 1998-1999 г. като един от най-големите проекти на едноименната фондация. Самата фондация беше създадена през 1994 г. от енориаши към храма, откъдето получи и името си.

От самото си начало фондацията разглеждаше възраждането на енорийския живот в Църквата като един от приоритетите на своята дейност. В началото на 90-те, когато основателите на фондацията започнаха да се черкуват в храма Покров Богородичен – Всех скорбящих радост, възникна идеята да се реконструират приземните помещения на храма, които от години бяха използвани за склад и бяха в плачевно състояние.

Реконструкцията започна през 1998 г. Това стана възможно благодарение на дарения от Diakonisches Werk (Германия) и частни лица. Една трета от цялата площ беше завършена и официално открита на 1 октомври, храмовия празник на "Покров Богородичен". Центърът стартира с няколко проекта: Следобеден Чай за самотни майки с консултации, провеждани от психолози и богослови; клуб Деца и Родители, който работеше с хора от целевата група на бившата кухня за социално слаби (проект на фондацията). Центърът започна да организира изложби и концерти.

Дейността на Центъра беше уредена с договор между църковното настоятелство на храма и фондация Покров Богородичен, като всички разходи за дейността му бяха поети от фондацията.

През 1999 г. реконструкцията на Енорийския Център беше завършена (с дарение от Обединените холандски фондации за Централна и Източна Европа) и той беше открит на първи октомври с още нови помещения, включително и голяма зала. Центърът започна да организира работни срещи с активни свещеници и миряни. Участниците в тези срещи получиха първоначално обучение за организация на църковно-просветна и социална дейност. През същата година Центърът беше посетен от Негово Светейшество Българския патриарх Максим и получи неговата благословия. От самото си начало дейността на Центъра се извършваше с благословията и под прякото духовно надзорничество на храмовото свещенство.

Оттогава в Енорийския център към храм Покров Богородичен и фондация Покров Богородичен се организират църковно-просветни курсове за деца и възрастни, концерти, изложби, семинари, детски лагери, благотворителни акции. Целта на програмата е да възстанови прекъснатите традиции на православния енорийски живот и да възвърне ролята на енориите в живота на Църквата и обществото. За последните години през обучителните програми на Центъра са преминали хиляди хора, стотици са получили материална и финансова помощ.

Паралелно с развитието на Центъра растеше и енорията към храма, която се увеличи многократно. През 2004 г. Управителният съвет на фондацията отчете, че са налице достатъчно условия управлението на Центъра да премине изцяло към енорията. Беше възстановено православното братство "Всех скорбящих радост" към храма, на което беше възложено управлението на Центъра.

За целта фондация Покров Богородичен учреди ново юридическо лице с нестопанска цел, фондация Радост, в чийто Управителен съвет влязоха представители на Настоятелството на братството, в което участват и свещениците към храма.

С това отделянето на Енорийския център от фондация Покров Богородичен завърши и през м. февруари 2006 г. фондация Покров Богородичен сключи договор за финансиране дейностите на Енорийския център с новоучредената фондация Радост. Първият договор между двете независими вече една от друга организации е на стойност 31 000 лв, която сума покрива по-голямата част от административните разходи на Центъра, свързани с организирането на църковно-образователните курсове и другите инциативи на енорийското братство.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...