ПИБ ще финансира проект „Творчески занимания за деца, лишени от родителска грижа”


Фонд "Социална отговорност на Първа инвестиционна банка" е уникална съвместна инициатива на Първа инвестиционна банка и Фондация "Работилница за граждански инициативи". На 9 март 2006 Първа инвестиционна банка и Фондация "Работилница за граждански инициативи" публикуваха списък с одобрените за финансирани проекти. Сред тях е проектът на Фондация Покров Богородичен "Творчески занимания за деца лишени от родителска грижа".

В конкурса са участвали 51 организации от 30 населени места в страната. Одобрение за финансова подкрепа са получили общо седем проекта.

Повече за проекта "Творчески занимания…" разказва Албена Иванова, координатор:

 

Заниманията за изработване на картички от деца и младежи от ДОВДЛРГ “Асен Златаров” и ДОВДЛРГ “П. Р. Славейков” започнаха през октомври 2003 г., като част от дейността на Православната доброволческа инициатива (проект на фондация Покров Богородичен, действащ от 1998 г.). Заниманията се провеждат в Енорийския център към храм “Покров Богородичен” и фондация “Покров Богородичен”.

В началото се сформираха три групи от деца. Две от тях – на децата от ДОВДЛРГ “П. Р. Славейков”, се събираха веднъж седмично по два часа. Децата и младежите от ДОВДЛРГ “Асен Златаров” бяха една група и идваха два пъти седмично.

Тридесет процента от приходите от продажбите на картичките се използват за закупуване на материали, а останалите се разпределят между децата и младежите участвали в изработването им. Периодично се изготвя протокол за постъпилите приходи и списък на децата, участвали в изготвянето на картичките, който се предоставя на директора на дома за подпис.

Картичките са ръчно направени, като са използвани най-разнообразни материали – текстил, фурнир, копчета, лико, панделки, моделин и др. Част от тях са тематично разработени за Коледа, Великден, Цветница, а други могат да се използват за всякакви случаи. В момента имаме повече от 250 модела картички, които могат да бъдат разгледани на страницата на фондация Покров Богородичен. Всички модели картички могат да бъдат поръчани. Някои от тях може да закупите и от онлайн-магазина на Православие БГ. По-голямата част от моделите са разработени заедно с децата и младежите.

За Коледа 2003 г. изработихме около 1200 картички и те бяха купени от “KFC”, “Юнитейнър” ЕООД, “Унисофт България” АД, “Унисофтуеър” ООД, “Либра Инженеринг” и Минно-строителна компания. Тези фирми поздравиха за Коледа своите партньори с нашите картички.

Участвали сме със свои картички на изложението „Произведено в България” и Панаира на книгата в НДК. На празника Благовещение участвахме в благотворителна изложба в хотел “Шипка”. Приходите от тази инициатива бяха дарени за операция на дете на военнослужещ. Награда за усилието на децата беше екскурзия за тях до Рилския манастир.

За Коледа 2004 г. изработихме повече от 1500 картички. По-голяма част от тях бяха закупени от миналогодишните ни партньори, а останалите от фирми, които се свързаха с нас.

През 2005 г. са сформирани пет групи деца, три от ДОВДЛРГ “П. Р. Славейков”, останалите от ДОВДЛРГ “Асен Златаров”. В заниманията са включени 35 деца и младежи.

За последната Коледа (2005 г.) направихме 4750 картички. В изработването им се включиха и хора в неравностойно социално положение – две самотни майки и един пенсионер. Децата и младежите направиха около 2200 картички.

Наши картички могат да бъдат намерени в:

• галерия “Традиция”, бул. “Васил Левски” № 36
• книжарница “Верен”, площад “Славейков”I
• купчийницата” на ул. “Сан Стефано” № 22А
• църковния магазин в двора на храм “Покров Богородичен”.
• църковния магазин към храм “Света Петка”
• галерия “Гая”, ул. “Кракра” №19
• “Православната книжарница””, ул. “Г. Бенковски” № 9
• “Оранжевото магазинче”, ул. Г. С. Раковски № 163
• Гифт.БГ
• Феър трейд

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...