Православната мисия „Свети апостол Марк” в Гана и Кот Дивоар и нейните василиади



orthodoxieafriquedelouest.blogspot.com

През 2008 година Православната мисия „Свети апостол Марк” ще започне дейността си в Кот Дивоар и Гана с много любов към жителите на тези страни, изправени пред много трудности.

С Божията помощ и с подкрепата на хора на добрата воля мисията ще се развива.

Днес в Кот Дивоар има само един православен свещеник от Бенин в Абиджан, отслужващ Светите Тайни, под ръководството на Негово преосвещенство Дамаскин, епископ на Гана.

Днес в Гана има около 26 православни църкви в цялата страна, с изключение на север.

Всичко тепърва трябва да бъде направено!!!…

Православната мисия „Свети апостол Марк” е под покрова на майка Гавриила Папаянис (1987-1992) и майка Ставрица Мисионерката (1916-2000).

Харта на Православната мисия „Свети апостол Марк”

Има деца, които вече не знаят да се усмихват.

Има деца, които са сами на света.

Има деца, които ядат пръст и отпадъци, за да заситят глада си.

Има деца, които са продавани.

Има деца, които богатите използват като собственост.

Има деца на десет години, в ръцете на които се дават оръжия.

Има деца, които са измъчвани.

Но всеки път, когато с едно дете се отнасят по този начин, всеки път, когато едно дете преживява подобни драми, на планетата ни се появява черна точка, точка на срама за цялото човечество.

И още повече – всеки път, когато с едно дете се отнасят по този начин, Тялото Христово е засегнато, раздирано, обезобразено.

За да предотвратят това положение, държавите предприемат мерки, ООН приема Хартата за правата на детето.

След това се организират хиляди граждански или религиозни дела, чиято мисия е да се притекат на помощ на децата от целия свят.

Нуждите обаче все още са огромни! Затова, без съмнение, се вдъхновихме да предприемем едно мъничко хиляда и първо дело, което препоръчваме на вашите молитви.

Дело, чието развитие очакваме с надежда, защото обичаме безкрайно децата и знаем до каква степен Бог обитава в сърцата им.

Дело, чието развитие очакваме с надежда, защото вярваме, че децата са невинните и уязвими господари, които ни посочва Христос: „Ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно” (Мат. 18, 3).

Дело, чието развитие очакваме с надежда, защото имаме огромното желание да бъде напълно признато достойнството на децата по целия свят.

На това дело даваме името „Православна мисия „Свети апостол Марк”.

Какво представляват василиадите* „Покров Богородичен”?

Василиадите ще бъдат малки жилища, разпръснати из Кот Дивоар и Гана, прости приюти на любов и нежност, в които всяко дете ще бъде обичано, приемано, изслушвано, уважавано, накратко – гледано с поглед, носещ пламенност и любов: „Иисус, като го погледна, възлюби го” (Марк. 10, 21).

Къде ще бъдат разположени василиадите „Покров Богородичен”?

Василиадите ще бъдат разположени навсякъде, където бъдат допуснати и приети.

Щом дойдат Служителите на децата в „царските чертози”, които Промисълът Божи им даде, ще изградят малък молитвен кът, който да им помогне да се обръщат непрестанно към Бога, но и който, още повече, ще помага на децата, които ги посещават, да открият постоянното присъствие на Бога в сърцата си.

Кой ще обитава василиадите „Покров Богородичен”?

В началото василиадите ще бъдат основани от семейства или младежи, които искат да откликнат на Господния призив и/или от монаси и монахини, и/или свещеници, готови напълно да спазват духа и целите на Мисията „Свети апостол Марк”.

Все пак, повечето Служители на децата ще бъдат семейни двойки и младежи от четирите краища на света, приели призива да отдадат поне една година от живота си в служба на малките.

Можем да разбудим призванието им чрез конференции, брошури, статии.

Тези семейни двойки и младежи трябва най-напред да търсят Бога, да имат реална способност да се адаптират към език, култура и нрави, различни от техните.

Трябва да са в добро телесно здраве и най-вече в реално психическо и емоционално равновесие.

Преди да ги изпратят, отговарящите за Мисията „Свети апостол Марк” ще проучат годността им.

От Служителите на децата няма да се иска специална компетентност в областта на възпитанието, образованието, психологията; по скоро, от тях ще се иска да се осмелят да се отдадат безрезервно и да се стараят да обичат тези деца така, както Бог ги обича: „Като ви възлюбих, да любите и вие един другиго” (Йоан. 13, 34).

Преди да се отправят към василиадата, за която бъдат определени, Служителите на децата ще трябва да преминат духовна подготовка, която да им помогне добре да доловят духа на Мисията.

Ще могат също така, присъствайки на конференции, четейки литература, която ще им бъде препоръчана, и т.н., да започнат да разбират страната, в която ще се установят.

И накрая е необходимо да имат добро познание на езика, който ще им трябва на място, за да се изразяват.

Пристигайки в страната, в която ще живеят, те ще бъдат посрещани и подпомагани от вече установилите се преди тях. Това ще позволи действително да има приемственост в дейността на василиадите, така че неочакваното заминаване на някого да не предизвика нова рана в сърцата на децата.

Силно се надяваме, че някои млади ще останат повече от дванадесет месеца, създавайки по този начин стабилност във василиадата.

Превод със съкращения: Екатерина Крумова

За контакти: missionafrique@netcourrier.com


* Учреждение от типа хоспис, създадено в Кесария от свети Василий.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...