Румънският свещеник Даниел Некула и неговият екип осигуряват по-добър живот на 130 възрастни хора и деца



Румънският свещеник Даниел Некула и неговите съмишленици осигуряват по-добър живот на 130 възрастни хора и деца при енорията на село Сатук, община Берка, в румънския окръг Бузъу.

Благодарение на инициативността на отеца, който е председател на клона на църковната асоциация „Филантропия“ в община Берка, в селото е основан дом за възрастни хора. Там 110 самотни хора са намерили добри условия, където да преживеят старините си, топла грижа и възможност за пълноценно общуване. Обитателите на дома имат достъпа до психолог, социален асистент, лекар и рехабилитатор ерготерапевт.

Успоредно с дома за възрастни функционира и резидентният център (от семеен тип) “Св. Мария“ за деца, чиито семейства се намират в крайно затруднено материално и социално положение. Към днешна дата в центъра живеят 19 момичета и момчета на възраст от 4 до 20 години.

За отец Даниел е особено важно връзката между дома за стари хора и центъра за децата да е действена и жива. Това се постига чрез провеждането на общи дейности, а за онези от навършилите 18 години млади хора от центъра, които желаят, има възможност да бъдат назначени като служители в дома за възрастни.

Клонът на асоциацията „Филантропия“ в Берка има 49 служители и 11 постоянни доброволци. Свещеникът и неговите съмишленици в това неголямо населено място на Румъния имат цялостна концепция за развитието на своята църковна социална мисия. Един от техните основни принципи е децата и младите хора да бъдат стимулирани по всякакъв начин да изявяват своите таланти и умения. Благодарение на усилията на отеца и на неговия екип са отпускани четири стипендии за деца, които имат особени постижения в своето образование, подпомагат се и деца за участие във всякакви спортни състезания. Също така, ръководената от отеца асоциация поема разноските за квартира на социално слаби кандидат-студенти от района, които искат да следват висше образование в Букурещ или в други големи градове на Румъния.

За получаването на допълнителни средства за своите социални проекти отец Даниел създава и работилница за приготвяне на био домашни сладка, туршии и традиционни румънски сладкиши. Служителите на малкото предприятие идват от уязвими групи на обществото и така получават препитание, както и възможност да се чувстват социално полезни.

„Убедени сме, че всичко, което правим, не е нищо повече от просто една нормалност. Добрите дела, направени с искрено желание да помогнем на нашите ближни, които се намират в трудна ситуация – това е отговорност, въвлеченост, съучастие, да работим заедно с Божията помощ… “, казва отец Даниел.| Basilica.ro

Отец Даниел заедно с деца от резидентния център

Домът за стари хора, поддържан от отец Даниел и неговия екип

Екипът от служители и доброволци към двата проекта заедно с отец Даниел

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...