Студенти по богословие дискутират “За или против аборта”



Около два часа продължи дискусията на тема “За или против аборта”, организирана от Православния библиотечно-информационен център на Фондация “Покров Богородичен” при Православния богословски факултет, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. На дискусията присъстваха студенти, докторанти, преподаватели и служители от Великотърновския университет.

Въвеждане в темата направи Георги Пенчев, магистър по богословие. На въпросите, които искрено вълнуваха младите момичета и момчета, отговаряше отец Павел, докторант по Нов Завет към Православния факултет. Бяха обсъдени въпроси, свързани не само с аборта, а и с травмите, които той може да предизвика (психически или физически), с пост-абортативния синдром, с контрацептивите. Голямо внимание беше отделено на това какво трябва да се направи, за да се предотвратяват абортите, за ролята на Църквата в тази посока и за ролята на отделната личност и на отделния вярващ.

Във връзка с темата бяха разгледани примери от съседна Румъния. Тези примери са важни, защото показват един модел на работа в Църквата и обществото за решаване на проблема с абортите, чрез комплексно и отговорно отношение към всички свързани с него въпроси.

Първото нещо, на което можем да попаднем в румънското интернет- пространство, е посветена на аборта страница, която включва статии, документи, свидетелства, съвети. Следва друга страница, в която се разказва за отношението и позицията на Православната църква по отношение на аборта, а след това – какво представлява абортът и какви са рисковете от него. Не можем да пропуснем и достъпната информация за спонтанния аборт.  Споменатите сайтове се намират много лесно. Достатъчно е изписването на думата "аборт" (avort) и всичко това се появява на екрана. Освен, че написах avort, опитах и с pro vita и намерих това.

Преди известно време може би сте прочели в Православие България информация за един румънски свещеник, който за 15 години е построил 26 църкви. Казва се Николае Танасе и заедно със съпругата си Мария Танасе основават през 1994 година Православна Асоциация PRO VITA: (за живота). Тя включва сътрудници, щатен персонал и доброволци, които са представители от различни професионални области (инженери, архитекти, свещеници, преподаватели, агрономи, студенти, артисти, чиновници, медици). Асоциацията развива своята дейност в селата Валея Плопулуй (селото с 26 църкви), Валея Скрезии, Посещи, окръг Прахова. Тя работи с деца, поверени им от семейства от селата, които са приети в енорийската къща и са обгрижвани от персонала или от доброволците.

Отец Николае казва, че се грижат за повече от 200 човека: деца, чиито майки са се отказали от аборта или деца, идващи от семейства със социални проблеми, поверени на асоциацията за определено време, деца от улицата, младежи, момичета и момчета, напуснали социалните домове, навършвайки пълнолетие, които в последствие са привлечени като работници или доброволци към асоциацията, бременни жени и майки, изоставени от семействата си, който са подпомагани до момента, до който разрешат проблемите си. Майките, които оставят децата си за обгрижване могат да си ги приберат отново, което обикновено се случва след две – три години, когато финасовото им положение е по-добро. Асоциацията подържа връзка с майките, за да може да им помага в отглеждането на децата.

Асоциацията подпомага и децата от селата, дошли от семейства с материални проблеми, които винаги намират топла храна и постеля във всеки момент на нужда.

Отец Николае Танасе е баща на 6 деца. Той е забележителна личност. Аз лично имах щастието да се запозная с него преди една година. Отец Николае е човек, който би помогнал на всеки според нуждите. Замислих се каква е причината един човек да се опитва да помага на всеки отсреща. Може би това е любовта, която нямаме право да забравяме. Може би това е Бог, Който ни носи на ръце, тогава, когато не можем да ходим.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...