Съюзът на свободните протестантски общини в Германия подпомага социални проекти в България



Източник: Дойче Веле

Съюзът на свободните протестантски общини в Германия подпомага България чрез транспорт и разпределяне на помощи, както и чрез конкретни социални проекти, най-мащабният от които е изградената преди три години българо-немска клиника в град Гоце Делчев. От българска страна партньор е преди всичко Съюзът на протестантските съборни църкви със седалище в София. Даря Попова-Витцел разговаря с Манфред Айбах, един от координаторите на германските проекти в България.

От 1995-та година насам Манфред Айбах координира в България проектите на Съюза на германските протестантски общини. Връзките с България възникват години преди това, разказва Айбах.

“Още през 1989-та година, непосредствено след отварянето на границите, мой колега осъществява контакт с българския пастор Димитър Куличев, който по онова време е председател на Съюза на евангелските съборни църкви. В следствие на това представители на нашата организация посещават за пръв път България, откъдето се завръщат потресени от бедността и мизерията в някои части на страната. Така се роди идеята да помагаме на хората в България.”

Съюзът на германските протестантски общини координира главно транспорта и разпределянето на помощи за България. Годишно се организират средно по 20 транспорта на хранителни продукти, облекло и медикаменти. Организацията подпомага освен това строежа на църкви в България. Това не означава обаче, че работата ни в България е предимно с християнска насоченост, казва Манфред Айбах.

“Ние подпомагаме също множество старчески домове и домове за сираци, които снабдяваме най-вече с обзавеждане. Транспортираме също медицинско оборудване за болници в България. Най-мащабният ни проект до този момент е изграждането на клиниката в Гоце Делчев. Там помагаме предимно на хора, които не са в състояние да заплатят лечението си, независимо от произхода, социалната и религиозната им принадлежност.”

Медицинската техника и здравното обслужване в клиниката, наречена “Символ на надеждата”, отговарят на западноевропейските стандарти. В болницата се извършват предимно сложни операции на щитовидната жлеза. Клиниката има договор със здравната каса, която поема определена част от разходите по операциите. Германските християни планират в Гоце Делчев и следващ проект: център за подпомагане на деца с увреждания. Манфред Айбах от Съюза на германските протестантски общини е като цяло доволен от сътрудничеството с българските партньори. Проблематична е единствено работата с българските власти, казва Айбах и отправя следната препоръка:

“Работата ни в България би била много по-лесна и ползотворна, ако бихме могли да избегнем многобройните пречки при транспорта на помощи, имам предвид най-вече корупцията по българските граници.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...