Живот без посока…



altОт както свят светува хората се опитват да достигнат до Бог, да си обяснят света, да намерят верния път и душевния покой. Историята е пропита с истории, свързани с Бог и православната вяра. Тази вяра от векове насам съпътства хората и развитието им и върви рамо до рамо с тях – за да не се почувстват никога сами, дори в най-трудните моменти.

Но днес се питаме има ли място за Бог в нова Европа. Въпросът ни тревожи, защото може би тази традиция е прекалено остаряла за модернизирания свят, най-вече европейския свят, развиващ се главоломно с всеки изминал ден, прекрачващ консервативните разбирания и тичащ към новото без никакви ограничения и въпреки потенциалните опасности, които крият за човечеството. А може би има и втора причина да се питаме такова нещо. Това е неразбирането на православната вяра, многото алтернативи и отвореният свят, в който живеем – защото тревата винаги е по-зелена при съседа. Защото ако сме се родили православни християни и трудностите ни съпътстват, а ние не ги разбираме и не се справяме с тях – решаваме, че нашият Бог не е достатъчно добър и ако го сменим, ще живеем по-добре. Или ако просто спрем да вярваме в нещо.

А живот без вяра какво е? Живот, изпълнен с грешки, живот без посока и без крайпътни знаци, водещи ни към доброто. Живот без духовен свят, живот, потъващ в материалното. Може би затова се питаме дали има място Бог в нова Европа. Ще ви кажа – Бог има място в живота ни и днес, защото Той е навсякъде и ни помага да вървим напред. Бог е с нас от малки – в радостните и в тежките времена. Бог е църквата, но не само. Той е в думите на баба ви, която казва вечерната молитва всеки път преди да ви сложи да спите. Той е в срещата с хората, които ви помагат да станете по-добри и да подхранвате чистата част от вас, а не грешната. Бог е в храната, която имате, в природата, която още имаме в нова Европа. Той е в опитите ви да запазите тази природа, в грижата към бездомното или вашето животинче, във всяка прошка, във всеки жест.

Кой казва, че Бог няма място в съвременния свят? Той е във всички изброени по-горе неща и в безброй други. Всеки един от нас го е открил в различни неща и тепърва ще продължава да го открива във всяко хубаво нещо, което прави… и което му се случва.

Стефания Попова е студентка в Международното висше бизнес училище, Ботевград, специалност бизнес администрация, IV курс.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...