Как преследват християните в Африка



На все по-засилващите се през последните години преследвания и страдания на християните в Африка бе посветена пресконференция, която се проведе на 4 февруари 2022 г. в Москва. На пресконференцията говориха председателят на Отдела за външни църковни връзки митрополит Иларион, Клинският митрополит Леонид и други клирици на Московската патриаршия.

Както отбеляза във встъпителното си слово митрополит Иларион, всеки пети християнин в Африка е подложен на преследвания и всяка година хиляди африкански християни губят живота си заради вярата си в Иисус Христос. „Руската православна църква в течение на много години оказва подкрепа на преследваните християни в различни региони по света, в това число и в Африка – заяви той. – Ние оказваме подкрепа на преследваните африкански християни в контакт с християнските църкви на континента, в това число и с най-големите от тях – Коптската и Етиопската. Съвместната работа с тях се осъществява в рамките на двустранните комисии за диалог. Така например, в Етиопия РПЦ оказва подкрепа на местните християни, оказали се в сложно положение в резултат на действията на екстремистките групировки и развоя на гражданското противопоставяне. През 2019-2020 г. Светейшият патриарх Кирил лично се изказа в защита на християните, станали жертва на организираните атаки в централната и западната част на Етиопия. Неговият глас беше чут и властите в страната обърнаха внимание на този проблем“.

Владиката разказа за трагичната ситуация, в която се намира християнското население на редица страни от Африка, в това число в Демократична република Конго, Уганда, Кения, Мозамбик, за нападенията на радикалите срещу християнските села в Мали, религиозните преследвания в Буркина-Фасо. А в Нигер, където християните са не повече от един процент от населението, тяхното положение е особено тревожно, отбеляза владика Иларион.

Той констатира, че най-тежката ситуация се запазва в региона на юг от Сахара. Най-бедствено е положението в Нигерия: по данни на правозащитната организация Open Doors 79% от всички убийства на африкански християни през 2021 г. се падат на тази страна. „Нигерийските власти или не познават, или крият истинските мащаби на гоненията“, отбеляза той.

Също така продължават преследванията на християнското население в Сомалия. Митрополит Иларион посочи и много тежката за християните ситуация в Либия, където практически не е останала нито една действаща християнска църква.

„Всичко това за съжаление далеч не изчерпва списъка от страни, в които се извършват злодеяния срещу християните – каза председателят на ОВЦС. – Този списък свидетелства за мащабите на бедствието. Руската православна църква ще продължи своите усилия в подкрепа на преследваните християни в Африка“.

Клинският митрополит Леонид, който наскоро оглави патриаршеската екзархия на РПЦ в Африка, посочи, че защитата на християнското население на африканския континент е първостепенна задача на Руската църква. „Ако не правим това, то просто няма да има с кого да общуваме там: всички християни ще бъдат изгонени, избити, и с това християнството в Африка ще приключи. А африканският континент – това са 1,3 милиарда население“, заяви той.

„Към този момент ние сме принудени да браним и свещениците, и децата на свещениците, които също биват преследвани сега по различни мотиви, в това число и измислени – каза той, имайки предвид общините, решили да влязат в състава на патриаршеската екзархия. – Засега, слава Богу, над тях не се извършва физическо насилие. И въпреки това правата им на много места се нарушават: гонят свещениците от домовете им, от храмовете, изхвърлят децата им от училище. На това ние също обръщаме внимание, фиксираме редовно всички тези случаи и ще докладваме на патриарха и Синода, защото всичко това не трябва да остава незабелязано“.

Подробна информация за положението на християнското население в различните страни от африканския континент изнесе йеромонах Стефан (Игумнов), секретар на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, ръководител на Междурелигиозната работна група за защита на правата на вярващите от дискриминация и ксенофобия към Съвета за взаимодействие с религиозните обединения към президента на Русия.

Говорейки за ситуацията в конкретните страни, той особено наблегна на Нигерия. „Това е страна, за която днес просто трябва да се крещи“, подчерта отец Стефан. Свещеникът разказа, че в течение на последните няколко години екстремистите в тази страна нападат християните редовно и систематично, и броят на убитите християни е стигнал до няколко хиляди всяка година: «Извършват се масови нападения срещу християнските селища и напълно се унищожават. Тоест превземат едно или друго село, малко градче, и избиват всички, които не са успели да избягат, изгарят техните къщи, църкви, цялото им имущество, нивите им. При това в отчетите не се отчитат жертвите, свързани с гибелта на хората от глад в резултат на тези атаки, смъртните случаи в бежанските лагери – там изобщо няма никаква статистика. Това е огромна работа, която предстои, в това число и на Руската православна църква при оказването на помощ за нигерийските християни“. Освен това терористите от групировката „Боко Харам“ извършват нападения срещу университетите, християнските училища, приюти.

Демократичната република Конго е държава с християнско мнозинство и въпреки това североизтокът на тази страна през последните две-три години е станал арена на нападения на джихадисти и масово изтребление на християните по същия начин като в Нигерия, въпреки че мащабите са донякъде по-малки.

В Уганда екстремистите нападат християнските пастори, отвличат ги, а още по-често ги убиват; освен това убиват бившите мюсюлмани, приели християнството.

В Кения нападения извършва групировката „Аш-шабааб“ от територията на Сомалия. В източната част на страната те прилагат ужасяваща тактика: нападайки междуградските автобуси, терористите убиват всички пътници християни.

В Сомалия християните са почти в същото положение като в Либия: такива почти не са останали, а онези, които са останали, са принудени да се крият. Всяко разкритие на това, че даден човек е християнин, води неминуемо до мъчителна смърт.

Проблемът се разраства, обхващайки все нови и нови страни от континента, констатира отец Стефан. Нов признак на гоненията в различни страни е станало това, че екстремистите нападат християнските събрания, литийни шествия, празнични тържества. От нападенията, отвличанията и т.н. в много случаи страдат деца.

При това световната общност в повечето случаи мълчи за положението на християните, подложени на гонения и унищожение.

Участниците в пресконференцията отговориха на журналистически въпроси. В частност стана дума за въпросите на междухристиянското сътрудничество с цел оказване на помощ на преследваните християни в Африка. Митрополит Леонид разказа също така и за първите крачки по уреждане на живота на африканските православни общини, влезли в патриаршеската екзархия в Африка.

 

По материали на руските медии

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...