Клински митрополит Леонид: Африканските християни са принудени да се молят в ужасяващи условия



Патриаршеският екзарх на РПЦ в Африка митрополит Леонид в интервю за Руската експертна школа описа състоянието на храмовете на Африканския континент като ужасяващо. Екзархът отбеляза, че хората са принудени да се молят и да извършват богослужения в най-мизерни условия. „Това са някакви колибки, на бърза ръка сковани от ламарина бараки и т.н.“, отбеляза владиката.

Митрополит Леонид напомни, че юрисдикцията на Александрийската църква е била разпространена върху целия африкански континент в началото на ХХ в. от Константинополския патриарх Мелетий (Метаксакис). Във връзка с това екзархът зададе въпроса: „Какво са направили гърците през тези 100 години?“

По-рано в своя канал в Телеграм патриаршеският екзарх разказа, че в с. Сокойне в Танзания клириците на Александрийската патриаршия са спрели водата на местната община, преминала под омофора на РПЦ, и са предизвикали с това истинска хуманитарна криза в селището.

„Всичко това просто не се побира в главата ми. Изводите си правете сами. Господ да ни е на помощ!“ – написа владиката.

Протойерей Андрей Новиков е посетил с. Сокойне и местната православна смесена масаи-танзанийска община, оглавявана от свещеника Христофор Касиани Мвенделе. О. Христофор е разказал на членовете на мисионерската група, че в селото има храм, в който православните жители на Сокойне са се събирали по-рано, за да се молят, докато не били изгонени оттам от представители на Александрийската патриаршия.

Знаейки за бедственото положение на населението, местният александрийски епископ се опитал да подкупи енориашите, доставяйки в Сокойне чували със семена и брашно, за да ги накара да се завърнат при него. След като общината единодушно отхвърлила подкупа, александрийските клирици затворили достъпа към единствената в селото сонда за чиста вода. Те заявили, че достъп до водата ще имат само онези, които продължат да ходят в храма на Александрийската патриаршия. Те също така прекратили да помагат с лекарства на две тежко болни деца от местни православни семейства.

„В това населено място е настъпила истинска хуманитарна криза – отбеляза митрополит Леонид. – Енориашите и жителите се обърнаха с молба към Руската църква да им окаже помощ в осигуряването на чиста вода, в откриването на медицински пункт и общообразователно училище“.

Съобщава се за случаи на гонения срещу свещеници и енориаши, минали под омофора на РПЦ. Свещениците и техните семейства биват изхвърляни от храмовете и домовете им, деца на енориаши, преминали към РПЦ, са прогонвани от училища и приюти на Александрийската патриаршия.

В момента към Руската патриаршеска екзархия са преминали 170 африкански клирици заедно с общините си и броят им продължава да се увеличава.

 

Превод: Андрей Романов

Източник: Съюз на православните журналисти

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...