Атонските монаси носят маски, българските – не



Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит е приел днес архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир „Есфигмен“, заедно с група монаси от Света гора: монах Апостол от килията „Сретение Господне“ в столицата Карея, монах Теона от килията „Св. Георги“ в Карея (това е килия към Великата лавра, в която се е подвизавал св. Никодим Светогорец), монах Палама и монах Теолог от братството на манастира „Есфигмен“, както и монахиня Екатерина от манастирския метох „Достойно Ест“ в близост до Атина. Атонските монаси и монахиня Екатерина са в България по покана на архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян.“ Гостите са били съпроводени от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В предоставения на сайта на Софийската света митрополия снимков материал смущава една асиметрия: атонските монаси са присъствали на срещата с предпазни маски, за разлика от българските си събратя. Напомняме при това, че игуменът на манастира „Есфигмен“ беше първият монах на Света гора, който си постави ваксина против Ковид-19. Ваксинирани са и повечето монаси. Както е известно, носенето на предпазна маска има отношение към намаляване на емисиите на вирусни частици в атмосферата, особено в затворени пространства, и практически основната му полза е защита на околните. Научните данни от последните месеци сочат, че вероятността за безсимптомно разпространение на вируса от ваксинирани хора е изключително ниска, но въпреки това атонските гости са поставили тези предпазни средства като израз на грижа за околните и пример за поведение в условията на пандемия.

В същото време е много тревожно посланието, което изпращат българските висши клирици към църковния народ и към цялото общество. Послание за неглижиране на указанията на властите и медицинските специалисти, и на предпазните мерки срещу епидемията в момент, когато в България се наблюдава вълна на разпространение на вируса. При това с най-ниско ваксинално покритие в Европа и едно от последните в света. Случаите на зараза и смъртност в България растат стремително и е нужен пример за отговорно поведение. Но вместо такъв пример, виждаме да процъфтяват ненаучни, конспирологически и откровено фанатични теории сред обществото ни, и за голямо съжаление – сред църковния народ и клира. Картината на българските клирици на фона на атонските духовници по един интересен начин символизира духа на българската православна общност, съпоставен с духа на православната аскеза, който Светата гора (планина) Атон олицетворява в света. Във връзка с отношението към пандемията, Архимандрит Вартоломей Есфигменски сподели пред Българската национална телевизия следното: „Хората, които днес отричат науката, а носят расо, са обзети от духа на фанатизма. С такъв човек не може да има диалог, храни се от насилието и иска насила да налага своите идеи. Задължението на носещия расо и на всеки християнин, е да покаже чрез живота си светлината, която се таи в него и която е самият Христос“.

 

Източник: Софийска света митрополия; БНТ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...