Свобода и воля



Дипломна работа към Департамента по философия и социология на Нов български университет

Предлаганата на Вашето внимание дипломна работа е резултат от търсенията ми в областта на науките за човека и желанието ми да извлека основните движещи фактори, определящи взаимодействието му със света и Бога. Според мен, това, което определя всичките му действия и е причина за всичко, произтичащо от тях е волята и въпросите свързани с нея.

Този текст е основа за последващите ми академични занимания в областта, където се пресичат и вливат пълноводните реки на философията, богословието, семиотиката и други науки, показващи човека в неговото многообразие.

По отношение на структурата съм предпочел един постепенен преход от най-ранните форми на проблематизиране на темата за свободата и волята, през центъра на фокуса ми – времето на Лутер и Еразъм и до по-ново време. Така се дава ясна и цялостна картина на развитието на проблема и става възможно разпознаването на значимостта на разглеждания от мен период в контекста на историята. Разбира се, този подход крие в себе си „опасното” изкушение пишещият да се отклони от главната си цел и да се впусне в анализи и описания на свободата на волята по принцип. Затова изрично подчертавам, че това не е общо изследване за волята и нейната свобода, а поглед върху конкретни исторически субективни позиции. Това изследване не изчерпва темата, а по-скоро свързва в едно големите теми за свободата, волята, злото, благодатта, предопределението, провидението, съзнанието и други.

Като православен християнин не мога и не е редно да не заема лична позиция, свободно избрана и реализирана в този дебат. Така, освен в ролята на автор на предлаганата работа, се явявам и в качеството си на арбитър, представяйки православната гледна точка по обсъжданите проблеми.

Целият текст в Откровения

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...