Как Бог създал животните и човека



В началото Бог създал магарето и му казал: “Ще работиш от сутрин до вечер, ще се храниш със сено, ще бъдеш глупаво и ще живееш петдесет години”.

Магарето се съгласило. “Но, все пак, петдесет години са много за мене. Двадесет ще ми стигнат”. Бог се съгласил.

След това, Бог създал кучето и му казал: “Ще пазиш дома на човека и ще бъдеш най-добрият му приятел. Ще гризеш кокали и ще живееш двадесет и пет години”.
 
Кучето приело. “Обаче, двадесет и пет години са ми много. Десет години ми стигат”. Бог се съгласил.

После Бог създал маймуната. Казал й: “Ще скачаш от клон на клон, ще гримасничиш и ще живееш двадесет години”.

“Добре, – съгласила се маймуната – но да живея двадесет години е много. Нека бъдат десет”. Бог и на това се съгласил.

Накрая Бог създал човека и му рекъл: “Ти ще бъдеш единственото разумно същество на земята и ще дадеш имената на животните. Ще владееш земята и ще живееш двадесет и пет години”.

Човекът отвърнал: “Добре, Господи. Но да живея двадесет и пет години е малко за мене. Дай ми тридесетте години, които магарето отказа, петнадесетте години на кучето и десетте на маймуната”.
 
Бог приел молбата на човека. Оттогава човекът живее своите двадесет и пет години на човек. Жени се и в продължение на тридесет години работи като магаре. След това, когато децата му пораснат и напуснат дома, за да създадат собствени семейства, човекът живее петнадесет години като куче, пазейки къщата. Накрая, изтощен от товара на годините, живее още десет години като маймуна, местейки се от дом в дом, от един син на друг, и правейки гримаси за радост на внуците си.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...