Заповеди на постхристиянското езичество- сатирични бележки към асамблеята на ССЦ



Източник: Интерфакс-религия

Протойерей Всеволод Чаплин (заместник-ръководител на Отдела за външноцърковни отношения на Московската патриаршия– б.п.): Дойде време да бъдем честни: днес в много християнски кръгове вярата в крайна сметка се оказва постхристиянско езичество. Така че, защо да не създадем и негов символ на вярата? Даже може да го обявим на асамблеята в Порто Алегре (в краен случай – сред делегатите от Западна Европа) в ознаменуване на окончателната победа над тъмата на фундаментализма?!  Да започнем с десетте заповеди.


Аз съм общовзето непознаваемо Висше същество (някои глупави хора ме наричат, извинете, Бог или дори Отец); вярвай в мене, в когото искаш друг или просто в каквото искаш. Това е без значение!

Но не се моли на ужасните идоли на расизма, сексизма, геронтокрацията, религионизма, национализма и капитализма. Либерализмът и марксизмът са позволени, но с мярка.

Не произнасяй името на Господа твой в мъжки род. Не го поризнасяй публично изобщо, защото това може да нарани много добри хора!

Празнувай съботата с юдеите и петъка с мюсулманите. В неделите ходи на плаж. Не работи в тези дни от солидарност с тези, които са принудени да работят.

Почитай майките-основателки и бащите-основатели на Демокрацията и Просвещението. Те са направили нас и всички завинаги щастливи; даже ако някой от вас поради глупостта си не е съгласен с това.

Не убивай (ако не си член на освободително движение).

Кради само от богатите.

Изнасилването и сексуалното посегателство са забранени. Педофилията също (до 2003 год.) Всички други видове сексуално поведение не се регламентират от тази заповед.

Не казвай нищо, което е политически некоректно: Големият Демократически Брат те гледа.

Не пожелавай нищо, което е в разрез с плурализма и политическата търпимост: не безпокой Големия Брат; управлявай мислите си отвътре.

И, разбира се, блаженствата:

Блажени нищите, защото те могат да критикуват богатите.
Блажени толерантните, защото те ще наследят Земята.
Блажени гладните и жадните за социална справедливост, защото те никога няма да и се наситят.
Блажени пацифистите, защото тях ги пазят армиите.
Блажени говорителите-правдолюбци, защото последният съд винаги ще е в техните ръце.
Блажени борците за свобода, защото те винаги са прави.
Блажени тези, които се борят с тъмнината на миналото, защото не ги е грижа какво ще кажат за тях в бъдеще.
Блажени засегнатите на каквато и да било основа, защото тяхно е Царството на мас-медиите.
Блажени представящите се за жертви, защото това носи победа.

Радвайте се и се веселете, защото наградата ви в този свят е гарантирана!

Превод: Илиана Александрова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...