Днес е Задушница пред Петдесетница


Днес е Задушница преди Петдесетница, наричана от народа "Черешова задушница". На този ден Църквата се моли за отминалите във вечния живот. Сутринта се отслужва обща панихида в храма, а след това се посещават гробовете. Всяка събота е ден за възпоменаване на починалите, но съботата преди Петдесетница е особен ден.

На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всякакъв грях. Преди празника и на самия празник Църквата се моли усърдно за очистване от сквернотата на греха и прошка Божия за починалите. Ще почетем ней-добре паметта на нашите покойници не само като се молим за тях, но и като вършим добрини в тяхна памет.

Съботата преди Петдестница се нарича от народа ни "Черешова задушница" заради черешите, които берем и раздаваме заедно с другата храна в памет на нашите мъртви. В храма се носят жито, хляб, вино, плодове и всичко, което може да бъде раздадено. Все пак най-доброто, което можем да направим на този ден и през цялата година за душите на мъртвите, са молитвите и делата на милосърдието. Бог да опрости греховете на всички починали в Него християни и да им дарува живот вечен!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...