На Великден в Пловдив



Това есе е предизвикано от учудващото заглавие в интернет-новините: "Трябва ли Българската православна църква да бъде закрита?". Такъв въпрос може да бъде зададен от богословски неграмотни люде, които нямат познание що е Църква. Нямам намерение да провеждам курс по православен катехизис. Искам само да споделя личното си впечатление от живота на Църквата в една епархия.

Велики петък – 25 април

Пред катедралния храм "Св. Богородица" вярващи с цвете в ръка, дошли да го положат върху символа на Христовия гроб – Христовата плащеница, търпеливо изчакваха реда си в дългата опашка. Малко преди да започне в 19 часа богослужението Опело Христово отекна камбанен звън – знак, че владиката е тръгнал от наблизо намиращия се митрополитски дом към храма. Свещениците излязоха от олтара, а миряните прекъснаха поклонението и застанаха в шпалир от двете страни на пътеката, за да посрещнат своя обичан владика. Свещенодействащи и богомолен народ застанаха пред плащеницата и митрополитския хор запя умилни погребални песни. В края на богослужението певците, свещениците с плащеницата, владиката, а след тях и многобройния народ излязоха от храма за лития при траурното биене на църковните камбани и пеенето на "Святий Боже".

При обхождането на храма процесията спираше на четирите му страни, за да се отправи молитва към Всеподателя за всяка християнска душа. Това обхождане на храма символизира погребалното шествие. При влизането в храма всички отново минаваха под плащенцата, която бе внесена в Св. Олтар и бе положена върху Св. Престол, където ще остане до деня преди Възнесение Христово. В своето слово Пловдивският митрополит Николай сподели, че с благословението на Негово Светейшество Българският Патриарх Максим и по решение на Св. Синод през нощта тръгва за Йерусалим, за да донесе благодатния огън за Софийска и Пловодвивска епархия, а от там и за други епархии и призова своето христолюбиво паство да се моли за успешната мисия. Богослужението се излъчваше в реално време в интернет чрез видеопортала www.plovdivlive.com

Велика събота – 26 април

Сутринта на Велика събота в митрополитския храм "Св. Марина" Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, игумен на манастира на Кръстова гора, оглави Василиева литургия, съединена с вечерня. "Възпоменава се погребението на Христос Спасителя и слизането Му в ада. След като Той умрял на кръста, от прободените Му ребра изтекли кръв и вода. Иосиф Ариматейски и Никодим, като изпросили разрешение от Пилат, снели Го от кръста, помазали с аромати, обвили в нова плащаница и Го положили в нов гроб, изсечен в скала в Гетсиманската градина. При полагането Му в гроба присъствували жените мироносици, сред които, обляна в сълзи с прободеното си от мъка сърце, била и майка Му Света Богородица. "Да замълчи човешкото създание!" – пее Църквата вместо Херувимската песен на Велика събота. Господарят на живота е в гроб, но скоро ще се прослави с чудото на възкресението", е отбелязано в сайта на Пловдивска митрополия.

Окрилени от богослужението бързахме да се приберем, за да гледаме в 14 часа по Канал 1 директното предаване от Йерусалим за слизането на благодатния огън. В 20, 10 часа по новините на Канала видяхме посрещането на благодатния огън на летище София от Неврокопския митрополит Натанаил, гл. секретар на Св. Синод еп. Наум, викарийния епископ на Софийския митрополит еп. Йоан, протосингела на Софийска епархия архим. Григорий и много свещениции. След 1 час и 20 минути в митрополитския храм "Св. Марина" свещеници и миряни посрещнахаме с вълнение благодатния огън, носен от митрополит Николай. (Тук е мястото да споделя връхлетялите ме мисли, че не са прави критикуващите бързото БМВ, подарено на Пловдивска митрополия. Живеем в "мира сего", в този свят ТУК и СЕГА, а някои хора живеят в миналото и с консерватизма си искат да върнат Църквата назад в историята, без да отчитат реалностите на времената.) Видимо развълнуван от неописуемото със слово преживяване само преди часове, владика Николай разказа как през времето на напрегнатото очакване Йерусалимския храм сякаш се е разтресъл и от сводовете е започнал да пада дъжд от пясък.

Римокатолици, арменци и копти са влезли в храма преди Православния Патриарх и са чакали благословията на Негово Светейшество Йерусалимския Патриарх да вземат от благодатния огън на Велика събота. Чакали са благодатния огън, независимо, че празнуваме по различно време Възкресение Христово. Тази година католическата Пасха бе на 23 март, дори преди Благовещение, което е на 25 март.

В 22:00 ч. в катедралния храм "Света Богородица" започнаха да прииждат богомолци. Много млади хора изпълниха площада пред храма, в очакване на Пасхалната полунощница. Камбанния звън възвести малко преди полунощ пристигането на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, носещ фенера с благодатния огън, взет от десницата на Йерусалимския патриарх. Митрополит Николай в пълно празнично одеяние запали две факли от по 33 йерусалимски свещи от този фенер и държейки ги в двете си ръце, застана на солея и прикани вярващите да си вземат от него огън. Тропарът на Възкресение: "Христос воскресе из мертвих, смертию смерт поправ, и сущим во гробех живот даровав" вдъхнови Божия народ и, следвайки владиката, всички излязоха навън, за да участват в Пасхалната полунощница, която се отслужи на специално приготвената сцена. В 12 часа през нощта владиката трикратно възгласяше "Христос воскресе!", а народът отговаряше "Воистину воскресе!".

Митрополит Николай прочете Пасхалното синодално послание и се отправи отново към храма, за да продължи богослужението с Пасхалната утреня и Пасхалната литургия. Богослужението се излъчваше в реално време в Интернет чрез видеопортала www.plovdivlive.com и на живо по Канал Пловдив на БНТ.

Великден – 27 април

В 11: 00 ч. в препълнения митрополитски храм "Света Марина" започва Второ Възкресение – богослужението Пасхална Вечерня, на което се чете на различни езици Евангелското четиво за явяването на възкръсналия Христос на апостолите при затворени врати в отсъствието на апостол Тома. Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай четеше на български и гръцки, а свещеници четяха на църковнославянски и немски. След края на вдъхновеното си слово митрополит Николай, застанал на трона, поздравяваше с "Христос възкресе" и раздаваше на всички богомолци великденско червено яйце, и те получаваха с благословение от митрополията и православната икона за Възкресение "Слизане в ада". По време на Пасхалната вечерня за децата, дошли да посетят празничната служба, фондация "Наследство" бе организирала великденски игри и веселие от 11:30 ч. в двора на Митрополията. След края на службата децата поздравиха с песни владиката, а той ги дари с шоколадови лакомства и икони.

На Великден ТВ Евроком-България, със съдействието на община Пловдив, подариха на пловдивчани най-големия в страната козунак.

Подреден около кръглия фонтан пред кметството на пл. "Стефан Стамболов", козунакът тежеше 505 кг и бе с три килограма по-тежък от миналогодишния. По традиция козунакът се приготвя от майстор сладкар и шест помощника на фирма "Симид" и се раздава в края на празничната програма. При започването на тържеството в 14:00 ч от името на Пловдивския митрополит Николай свещеник Емил Паралингов поздрави и благослови пловдивчаните. За празника на светлото Христово Възкресение в програмата участваха оркестърът на "Сите българи заедно", децата от "Малките големи звезди" и телевизионни водещи. По време на музикалните изпълнения се виеха кръшни хора, хората ликуваха и се чувстваше истинска празнична атмосфера.

В 18:00 часа залата в Драматичния театър в Пловдив бе препълнена за втора поредна година, заради Празничния Великденски концерт, организиран по инициатива и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Тази година аплаузите на зрителите бяха за детската вокална формация "Омайниче", хорова формация от момчета "Пловдив", детски танцов ансамбъл "Дилянка", балет "Буратино", двама ученици-гайдари, танцов ансамбъл "Тракия", митрополитския хор с диригент протопсалт Марин Йорданов и хора при катедрален храм "Св. Богородица".

През тези благословени дни се усещаше заедността на клира и миряните, които изпълнени с празничното настроение се поздравяваха от все сърце: "Христос воскресе! – Воистину воскресе!". За тези, които живеят Православието, а не философстват за него, въпросът "Трябва ли Българската православна църква да бъде закрита?" е безсмислен.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...