Тайнството на благодарността



alt„Евхаристия“ означава благодарност. Ние благодарим на хората по много начини. Но как благодарим на Бога? 

Ние благодарим на Бога, когато изучаваме Неговото Слово, записано от пророците и апостолите, и се стремим да изпълним всички Негови заповеди, които се отнасят за нас.  Благодарим Му, когато сме Му признателни за всичко, дори и за страданията, болестите и смъртта, които ни сполитат. Но най-голяма благодарност Му принасяме, когато Го обичаме от все сърце и приемаме от все сърце Тялото и Кръвта на Сина Му на всяка св. Литургия. 

При все това някои християни лишават други християни от Христовите Тяло и Кръв въпреки заповедта, с която завършва всяка св. Литургия: „Пристъпете със страх Божи, с вяра и любов!

Те лишават християните от насъщния Хляб, Христос, за Когото вярващите умоляват Небесния Отец в Господнята молитва – да им Го дава всеки ден.

Небесният Отец дава на християните Тялото и Кръвта на Сина Си на всяка св. Литургия, а Неговите слуги – свещениците отказват да им дадат закланото Теле – Самия Христос. Какво ли ще направи Господарят с тези слуги, които прогонват християните от Тялото и Кръвта Христови и ги лишават от възможността Кръвта Христова да ги умие от всеки грях и Христос да се всели в тях?

Тези хора не познават нито божествените Писания, нито светите Отци, съставили Златоустовата, Амвросиевата, Василиевата и Преждеосвещената литургии. „Боже, прости им, защото не знаят какво вършат“ (по Лука 23:34)!

Според св. Теодор Студит копнежът за Тялото и Кръвта Христови прави християните достойни за св. Причастие. Боже, дари нас, неблагодарните, с копнеж за Тялото и Кръвта на Твоя Син, за да пребъдва Той в нас и ние в Него! Амин!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...