Беседа в Деня на св. първомъченик и архидякон Стефан



Sveti StefanХристос се роди! Наистина се роди!

И настъпи Празникът на голямата радост, Празникът, който никога не престава. Започнал на Рождество, той продължава непрестанно. Продължава голямата радост, такава радост, че ето, когато засипват с камъни светия първомъченик и апостол Стефан, той вижда небето отворено и Господ Христос в Тялото, което е приел на Рождество, да седи от дясната страна на Бог Отец. Наистина радост! Къде е смъртта, къде са нейните ужаси? Няма ги, всички смърти са побегнали безвъзвратно.

Благовестя ви голяма радост, че днес се роди Спасителят на света, Христос Господ! Роди се, за да стъпче и да унищожи греха на този свят със Своето безсмъртие, роди се, за да стъпче дявола със Своето Божество. И всичко това е извършил Господ, всичко това е направил Господ заради нас в този свят: спасил е човешкия род от греха, смъртта и дявола, и е дошъл при всички нас, при всеки от нас, не само при еврейския народ, не само при витлеемските пастири. Ангелът е обявил, че Той се е явил и се е родил за целия човешки род, за всички хора. И Ангелите възкликнали: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лук. 2:14). Господ се роди в този свят заради всеки човек: заради мен, заради теб, заради твоите деца, заради твоите предци, заради всеки човек. Той се роди, за да ни спаси от нашите най-страшни и вечни земни мъки и да ни дари голяма радост, радостта, която никога не престава.

И когато Бог влезе в душата, от нея бяга всеки грях, бяга всяка смърт, всеки нечист дух, всеки дявол. И ние, които се кръстихме в Христа, се облякохме в Христа и непрестанно се обличаме в Него, се казва в Светото Евангелие (Гал. 3:27). А когато се облечем в Него, леко ли ще ти бъде, дяволе, леко ли ще ти бъде, смърт, леко ли ще ти бъде, грях, не съм ли аз по-силен от всичко това? Ето каква е голямата радост за човешкото същество, кръстено в името на Господ Христос в този свят! И всичко, което е в Христовата Църква, всичко това служи на духовното единение на човека с Господа, с Христос, с Бога, а това значи, че му служи като средство за победа над греха и дявола.

Какво е Светото Причастие? Вечна радост. Светото Причастие е целият Господ Христос. Ти приемаш Него, причастявайки се с Него. Каква голяма и безкрайна, вечна радост! Не само това, но и всяка евангелска добродетел те съединява с Господ Христос: евангелската вяра те съединява с Него, евангелската любов те съединява с Него; молитвата те съединява с Него, милосърдието те съединява с Него, евангелската истина те съединява с Него, всичко, което е евангелско, всяка дума те съединява с живия Господ Христос, съединява те завинаги. Моите думи са дух и живот, казва Господ (Йоан. 6:63). Те са дух и живот. За Христовия човек няма смърт.

Да, днес е изгряла голяма радост за света, родило се е Слънцето на Правдата! Да бяга от този свят всяка лъжа! А когато това Слънце на Правдата изгрее в твоята душа чрез вярата в Господ Христос, тогава крачиш смело и радостно в този свят и вървиш към онзи свят, вървиш към Царството Божие, Царството Небесно.

Господ е приел на Себе Си Тяло (Йоан. 1:14; 1 Тим. 3:16), основал е в този свят Църквата, която се нарича Негово Тяло (Еф. 1:22). Църквата е тяло Христово и ние, ние, християните, ставайки членове на Христовата Църква, всъщност ставаме част от това вечно тяло на Богочовека Христос, ние ставаме, по думите на светия апостол, сътелесни на Христос (Еф. 3:6). Ето, чрез светото Кръщение ти си станал съставна част от духовното Христово тяло, станал си вечно, безсмъртно същество. Вече никаква смърт няма власт над тебе. Ти живееш в Неговото духовно, Божествено, вечно, живо, безсмъртно Тяло! Ти всъщност живееш Неговия живот! В Светото Евангелие е казано: Господ е дошъл на този свят, за да бъдем живи чрез Него (1 Йоан. 4:9). Затова е дошъл Той в този свят. И ние живеем чрез Него, живеейки в Неговата Църква.

Той е дошъл в този свят, за да направи от нас, хората, божествени същества. Вижте, преди Него и без Него човекът не е нищо друго, освен дяволско същество… А в Христовата Църква непрестанно се извършва обожението на човека.

Човек постепенно се изпълва с божествени сили. С божествени сили, с онези сили, които са направили от младия апостол Стефан радостен Христов първомъченик. За свети Стефан се казва, че беше изпълнен с вяра и сила, изпълнен с Дух Светий (Деян. 6:8; 7:55). Това е силата, която побеждава смъртта, Божествената сила. С тези божествени сили се изпълваме и ние в Христовата Църква… Ти, когато отблъскваш от себе си греха и всичко грешно, когато отблъскваш смъртта и смъртното, когато отблъскваш дявола и демоните, се изпълваш с Господ Христос. Да се изпълним всички с Неговата пълнота, заръчва ни светият апостол (ср. Кол. 2:10). Това е целта на нашия живот, на нашия човешки живот в този свят: да се изпълним с Бога, та всичко, което е дяволско, да избяга от нас и ние да станем Божии във всички светове.

Наистина, голяма радост има за всеки човек в този свят, откакто Господ се е явил в него. Голяма радост, от една страна, в Него, защото какво дава Той? Дава на човека победа над смъртта, дава му вечен живот, защото Сам Господ се е възнесъл на небето с Тяло. Ето, такъв Го е видял светият първомъченик и архидякон Стефан (Деян. 7:56) – за да изпълни всички нас с голяма радост, та и ние, когато се мъчим в земните скърби и изкушения, да повдигнем очи и да видим Него да стои извън света и да ни зове към Себе Си, Който е крайната цел на нашия живот. Да победим всичко и да преминем в Небесното Царство, където ще бъдем край нозете на Чудния Бог. Това е радостта, нашата голяма радост и единствената радост на земята, противно на голямата и страшна скръб, която опустошава човешкия род и човешките сърца чрез греха, смъртта и дявола.

Рождество!… Затова Рождество е най-старият източник на вечна, непресъхваща радост за човешкото същество, за всеки човек. Затова ние, християните, весело се поздравяваме на Рождество и след Рождество до Богоявление, с чудесния ангелски поздрав: „Христос се роди”!

Нека Благият Господ Христос да се роди и в нашите души, чрез нашата смирена вяра, чрез нашата смирена евангелска любов, чрез нашите молитви, чрез нашия пост, чрез нашата милостиня, чрез евангелските добродетели; нека се роди всичко, което е Христово, което е вечно. Защото Господ затова е слязъл в този свят и му е дарил Себе Си, Бога. Чрез Себе Си Той ни е дарил вечната истина, правда и любов, вечния живот. Никой не е могъл да ни даде по-големи дарове. Затова няма по-голяма любов от любовта на Господ Христос към човешкия род.. Няма по-голяма радост от тази да вярваме в Господа, Който се е родил на днешния ден, за да възроди всички нас, да ни сроди с Бога и да ни приведе всички във вечния живот. На Него, само на Него да бъде вечна слава от всяко човешко същество от Адам до последния човек. Амин.

Христос се роди! Наистина се роди! I www.svetosavlje.org

 

Беседата е публикувана със съкращения

 

Превод: Татяна Филева

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...