Константинополският храм “Света София” навърши 1470 години


1470 години са минали от деня, в който е открита една от най-красивите и най-прочути християнски светини, съществуваща и днес – храм “Света София” в Константинопол. Катедралният храм на някогашната християнска империя и днес изглежда така, сякаш винаги го е имало.

Църквата е построена за около пет години по времето на император Юстиниан Първи, наречен по-късно Велики, един от най-прочутите владетели на Византия, канонизиран по-късно за светец. Знае се, че на мястото й е имало християнски храм още от времето на император Константин Велики.

Храмът, който е смятан за шедьовър на хрстиянската архитектура във всички епохи на християнството е дело на двама прочути за времето си архитекти: Исидор от Милет и Антимий от Трал. Императорът повикал двамата архитекти и им възложил почти непосилната задача да проектират най-голямата и красива църква в историята. Без да се пестят средства храмът е завършен за рекордно кратък период от пет години под контрола на самия император Юстиниан.

Материалите, вложени в него са взети буквално от всички краища на Византийската империя. Вътрешността на храма е изпълнена със златни мозайки и най-скъп мрамор. Фреските и най-вече мозайките, дело на най-големите майстори поразяват с изящество и стил. Много от колоните са донесени направо от езическите храмове на Мала Азия, за да служат тук на истинската вяра. Летописците разказват, че този строеж е поел толкова много средства, че хазната почти се опразнила.

София, Божията Премъдрост, едно от имената на Сина Божий, е най-удачното име на такъв величествен храм. Тук са били пазени най-големите християнски реликви – гвоздеите, част от Христовия Кръст и предмети, принадлежали на Пресвета Богородица.

Църквата е осветена на 27 декември 537 година при огромно стечение на народ от цялата империя. Разказва се, че император Юстиниан, виждайки мечтата си сбъдната, казал: "Соломоне, надминах те!", като имал предвид Соломоновия храм в Йерусалим. "Света София" е най-голямата църква на Земята повече от хиляда години до построяването на "Свети Петър" в Рим. И в момента по-големи от нея са само три християнски храма.

По време на кръстоносните походи и латинското нашествие през1204 година, църквата е превзета и ограбена. Разрушени са златните и сребърни обкови на иконостаса и вратите, а храмът е поруган. Във времето на Латинската империя (от 1204 до 1261 г.), в църквата са се извършвали католически служби.

"Света София" е първият типичен пример за византийска архитектура – смята се за архитектурно чудо. Тя е кръстокуполна базилика, като централният ѝ кораб е дълъг повече от 100 м. Има в центъра си огромен купол с диаметър 31 м и височина 56 м. В дължина тежестта на купола се разпределя чрез поредица от полусводове, докато в ширина куполът е носен от 4 много масивни контрафорси, които не се забелязват от вътрешността на църквата. Тази конструкция и фактът, че в основата на купола има 40 прозореца допринасят за впечатлението у посетителите, че "златният купол виси от небесата".

Константинопол пада в ръцете на турците през 1453 година и църквата е превърната в джамия. Мозайките са замазани, а фреските – заличени. Но храмът продължава да бъде притегателен център за многобройни туристи и поклонници.

Днес "Света София" е музей, който се поддържа от турската държава.

Храмът, издигнат от император Юстиниан Велики и днес продължава да бъде едно от чудесата на света, велик паметник на християнската цивилизация и на славните времена на най-голямата християнска империя – Византия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...