Лидерите на християнските църкви в Йерусалим: Заплашени сме от насилие и тормоз



На 13 декември 2021 г. тринадесет християнски патриарси и лидери на християнски църкви в Йерусалим излязоха с апел, в който обръщат внимание на властите и обществеността върху заплахата, която съществува за християнското присъствие в Светата Земя, предизвикана в частност от дейността на радикалните юдейски групировки, – фактите на физически нападения срещу християнското духовенство, атаките срещу християнските храмове, актовете на вандализъм по отношение на християнските светини, а също и опитите да се наруши целостта и културното своеобразие на Християнския квартал на Стария град с цел изгонване на християнското население от Йерусалим.

Сред подписалите документа са Блаженейшият патриарх на Светия град Йерусалим и на цяла Палестина Теофил III, Арменският патриарх на Йерусалим Нурхан Манукян, апостолическият администратор на латинската Йерусалимска патриаршия архиепископ Пиербатиста Пицабала и други християнски лидери от региона.

Публикуваме текста на изявлението изцяло.

Навсякъде по Светата Земя християните стават жертви на чести и продължителни нападения от страна на крайните радикални групировки. От 2012 г. досега свещениците и другите представители на духовенството са подложени на безбройни физически нападения и оскърбления, извършват се атаки срещу християнските храмове, не спират опитите за сплашване на местните християни, които искат единствено да изповядват свободно своята вяра и да живеят обикновен живот. Прилагайки планомерно тази тактика, радикалните групировки се опитват да изгонят християнската община от Йерусалим и от другите области на Светата Земя.

Ние с благодарност отбелязваме, че израелското правителство пое публично задължението да осигури безопасността на християните и да защити домовете им в Светата Земя, а също и да запази християнската община като неделима част от местната общност с нейното многообразие. За свидетелство на предприеманите в тази насока усилия смятаме действията на правителството, насочени към оказване на съдействие на милионите християнски поклонници, посещаващи светите места по тези земи. И все пак сериозна загриженост предизвиква фактът, че усилията на общонационално ниво се свеждат към нула от неспособността на местните политици, чиновници и правораздаващи служби да обуздаят радикалните групировки, чиито членове тероризират местните християни, нападат свещенослужителите и оскверняват светите места и църковното имущество.

Принципът на защитата на особените исторически квартали на Йерусалим и тяхното духовно и културно своеобразие вече е фиксиран в законодателството на Израел по отношение на Еврейския квартал. Въпреки това, целейки отслабване на християнското присъствие в Светия град, радикалните групировки продължават да изкупуват стратегически важните недвижими имоти в Християнския квартал, прибягвайки до тайни машинации и тактика на сплашване, за да изгонят жителите от техните домове. Това води до значително намаляване на числеността на християнското население и до по-нататъшно нарушаване на историческите поклоннически маршрути между Витлеем и Йерусалим.

Християнският поклоннически туризъм, който е право на всеки християнин по света, носи огромни печалби на Израел, спомагайки за развитието на неговата икономика и общество. Според направения наскоро доклад на Бирмингамския университет християнското поклонничество и туризъм носят три милиарда долара всяка година на икономиката на Израел. Местната християнска община, в количествено отношение не много голяма и все повече намаляваща, извършва в същото време несъизмеримо голям спектър услуги в различни сфери, в това число и в сферата на образованието и здравеопазването в Израел, Палестина и Йордания.

Предвид това, че местните политически власти на Израел, Палестина и Йордания публично са изказвали готовността си да застанат в защита на религиозната свобода, ние ги призоваваме колкото се може по-бързо да започнат диалог с нас, лидерите на християнските църкви, за да:

1. отговорим на предизвикателствата, които действията на радикалните групировки в Йерусалим отправят както към християнската община, така и към върховенството на закона, и да направим всичко, така че нито един гражданин и нито една общност да не се сблъскват със заплахата от насилие и тормоз;

2. започнем диалог с цел създаване на специална християнска зона на културно наследство, за да се осигури целостта на Християнския квартал на Стария град в Йерусалим и да се запази неговото уникално своеобразие и наследство в името на благоденствието на местната община, страната и целия свят.

 Патриарси и глави на християнските църкви в Йерусалим

13 декември 2021 г.

Превод: Андрей Романов

Източник: Mospat.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...