Патриаршеско и Синодално Рождественско послание



alt„Когато се изпълни времето, Бог изпрати Своя Син (Единороден), Който се роди от жена и се подчини на закона, за да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението“ (Гал. 4:4-5)

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Вечна истина ни е открита в думите на апостола: Бог се роди от Светия Дух и Пресветата Дева и възприе човешка природа, за да възстанови нашето богосиновство – да може всеки, повярвал в Него, да стане син Божи по благодат. Такава е божествената цел на Боговъплъщението: поради голямата Си любов Бог ни оживотвори в Христа (Еф. 2:4-5) и в тайнството на богочовечест-вото ни освободи от властта на тлението, та да ходим вече „в обновен живот“ (Рим. 6:4). „Синът Божи стана Син човешки, та синовете човешки да станат синове Божии“ (св. Атанасий Алек­сандрийски). „Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на Еди­нороден от Отца“ (Йоан. 1:14). И основа Църквата Си, на която даде обещанието, че дори „портите адови няма да й надделеят“ (Мат. 16:18).

В Своята Църква, в това мистично и реално богочовешко единство, Той призова всички: „Идете, научете всички народи“ (Мат. 28:19). Защото така именно подобава на божествената лю­бов: „Всякой, който вярва в Него, да не погине, но да има живот вечен“ (Йоан. 3:15). Затова Църквата днес се радва: ето, ражда се Божият Син, изпълнено е вече обещанието, вече не сме сами, но „с нас е Бог“ (Ис. 8:10), а щом е така, то нищо не може да смуща­ва душите ни и радостта ни е пълна, а надеждата ни – непомраче­на! От тази пълнота на радостта и на надеждата извира и дивният химн на нашето Рождественско богослужение, откриващ така по­етично необятните измерения на Боговъплъщението: „Девицата днес ражда Свръхестествения и земята поднася на Непристъпния пещера; ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звез­дата пътешестват: заради нас се роди Младенец – Предвечният Бог“ (Кондак, гл. 3).

Затова и всяка година в нощта на Рождеството на Спасителя цялото творение притихва, прекланяйки се пред дивната тайна на благочестието: „Бог се яви в плът“ (1 Тим. 3:16). Възприе човеш­ката природа, за да я излекува от греха, да върне онзи, който бе сътворен по Божи образ и подобие (Бит. 1:26-28) – като венец на цялото творение – обратно в отреденото му от Божията промислителна воля достойнство. Затова в тази най-свята от всички нощ в сърцата на всеки се въдворява онзи божествен мир, който само Господ Иисус Христос можеше да донесе на земята. За този мир пееше и небесното войнство, посрещайки някога Богомладенеца: „Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците бла­говоление!“ (Лука. 2:14). На този мир ни учеше и Сам Спасителят в дните на земното Си служение: „Вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си“ (Мат. 11:29). Същия този божест­вен мир Той ни и завеща като скъпоценно наследство, преди да се прослави на Кръста: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам“ (Йоан. 14:27).

Прочее, възлюбени, когато пазим този мир като наше най-скъпо достояние от Господа, когато сърцата ни се сгряват от не­го не само в тази свята нощ, но и във всички дни на живота ни, когато бъдем онези истински миротворци, за които Сам Спаси­телят говореше в Проповедта си на планината, тогава ще сме достойни и за нашето, дарено ни от Господа богосиновство: „Бла­жени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии“ (Мат. 5:9). Когато имаме макар и частица от онази любов, с която Бог възлюби света, за да изпрати в него Единородния Си Син, тогава светът ще знае, че сме наистина Негови ученици (Йоан. 13:35). И ще може да влиза при всекиго от нас, както и някога, с думите: „Мир на този дом“ (Мат. 10:12).

Поздравяваме с празника на Христовото Рождество всички верни чеда на светата Българска православна църква – в родина­та ни и далеч от нея! Благодатта и мирът на родилия се Богомладенец и радостта в Светия Дух да бъдат с всички вас! Амин!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† НЕОфИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ, ВРЕМЕННО УПРАВЛЯВАЩ РУСЕНСКА ЕПАРХИЯ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН, наместник на

овдовелия Неврокопски епархийски престол

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИф

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ, наместник на

овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски

престол

† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ

Забележка: Решението на Св. Синод за посланието е взето преди провеждането на каноническия избор за Варненски и Великопреславски митрополит.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...