Покровителите на Европа



Sveti_ravnoapostolni_Kiril_MetodiiПаметта на българските първоучители и просветители светите равноапостоли братята Кирил и Методий се чества от Църквата на 11 май. Като прославя великото им дело, тя им засвидетелства и дълбоката си признателност. Със създаването на славянската писменост, те поставят началото на християнската книжнина и литература на роден език, както и началото на духовната ни култура.

Чрез своето епохално дело светите братя запалват светлината на просвещението и разпръскват мрака на невежеството. Благодарение на тях и учениците им, и българите успяват да достигнат до истината, и извадени от мрака на незнанието тръгват към светлината на богопознанието.

Тъй като солунските братя не са само творци на писмеността, но са и първите проповедници на Христовата вяра сред славянските народи, в тропара на деня се казва: „Кириле и Методие богомъдри, като еднакви по нрав с апостолите и учителите на славянските страни, молете Владиката на всички да утвърди всички славянски народи в православие и единомислие, да умири света и да спаси душите ни”.

Трябва да се отбележи фактът, че светите братя отдават целия си живот на Христовото благовестие, приели монашеството, превърнали се в подвижници, мъченици и чудотворци в Божието име. Още приживе благодарение на изключителните си качества, високопросветността си и светия си живот, спечелват заслужено призвание дори и от страна на враговете си. Едва ли има българин, който да не знае това и да не познава житията им.

Сведения за почитането на Кирил и Методий като светци датират още от десети век, когато паметта им се чества поотделно в дните на смъртта им – за св. Кирил на 14 февруари, а за св. Методий на 6 април. През XII век от сборника на московския Успенски събор, паметник на старобългарската писменост от онова време, се разбира, че 11 май е установен за честване на двамата братя заедно. Причината е апостолското им дело, което ги обединява в едно и ги прави равни по достойнство. До нашествието на татарите и турците в православните славянски страни това е денят, отреден за тяхна почит. След нашествието 11 май изпада в забрава. Честването е възстановено през 1863 г. по случай 1000-годишнината от моравската мисия на светителите.

Делото на светите братя е велико и вечно, без значение борбите на кого принадлежат те. Без него не би имало българска нация и държава. То озари и просвети с Христовата истина българите. На него дължим съществуването и културата си. Празнувайки този ден, ние изпълняваме заръката, дадена ни от св. ап. Павел: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие”. Почита ги и християнска Европа, за чийто покровители бяха прогласени от папа Йоан-Павел ІІ в средата на миналия век.

 

Из книгата на Ана-Мария Кръстева “От Рождество до Възкресение”, ИК “Омофор” 2010 г.


 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...