Това е Ваша победа – 
Филарет поздрави Порошенко



Главата на Украинската православна църква, Киевска Патриаршия, е поздравил президента Петро Порошенко и е споделил своето разбиране за църковна история.

Филарет Денисенко е поздравил президента с “първата победа” и лично е благодарил на държавния глава за неговата „настойчивост и мъдрост“, които са помогнали на УПЦ КП да постигне желаното. Църковният глава е подчертал, че предишните украински президенти също са работили в посока автокефалия, но не са успели да достигнат поставената цел.

Наричайки го “епохално”, Филарет е поздравил целия украински народ с решението на Синода на Константинополската патриаршия за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква. “Украинската църква никога не е била автокефална. Тя е имала широки права при киевските князе, но се е намирала в състава на Константинополската патриаршия. А после е попаднала под Руската неволя и отново е била несвободна.”
 – е казал той.

В отговор Порошенко е поставил датата 11 октомври 2018 наред с Деня на независимостта на Украйна и е подчертал, че постъпката на Вселенската патриаршия е особено значима в измерението на 1030 годишнината от покръстването на Русия.

На 11 октомври 2018 год. Светият Синод на Константинополската патриаршия сне анатемата от украинските разколници и реши да възстанови в Украйна своята Киевска митрополия.

Източник: https://spzh.news/ru

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...