Съвършен Бог и съвършен човек



Източник: в-к Седем

Христос се роди!

Бог се роди на земята, роди се като човек: съвършен Бог и съвършен човек – един Богочовек. И завинаги остана Богочовек на земята и на небето. Вижте, Богочовекът – това е първият съвършен Човек на земята. Съвършен човек?  Да, защото само в Богочовека човекът е без грях, без зло, без смърт, целият е изпълнен с Бога и поради това –  с всички Божествени съвършенства.

Богочовекът по най-убедителен начин яви и засвидетелства това. Човекът е истински човек само тогава, когато напълно е съединен с Бога, целият във всичко и по всичко живее чрез Бога, мисли чрез Бога, чувства чрез Бога, действа чрез Бога, върши добро чрез Бога, причестява се с безсмъртието и вечността чрез Бога. Човекът само чрез Бога е човек, истински човек, съвършен човек, човек, в когото обитава цялата пълнота на Божеството. Разчлени тази основна евангелска Богочовешка истина за човека. Човешката душа? – Само като Бого-душа в Богочовека тя става и завинаги си остава безгрешна, безсмъртна, богообразна, свята, съвършена, вечна. Човешкият ум?

– Само като Бого-ум в Богочовека умът става и завинаги си остава безгрешен, безсмъртен, богообразен, свят, съвършен, вечен. Човешкото сърце? – Само като Бого-сърце в Богочовека то става и завинаги си остава безгрешно, безсмъртно, богообразно, свято, съвършено, вечно. Човешката съвест? – Само като Бого-съвест в Богочовека тя става и завинаги си остава безгрешна, безсмъртна, богообразна, свята, съвършена, вечна. Човешката воля? – само като Бого-воля в богочовека нашата воля става и завинаги си остава безгрешна, безсмъртна, богообразна, свята, съвършена, вечна. Човешкото тяло? – Само като Бого-тяло в Богочовека тялото става и завинаги си остава безгрешно, безсмъртно, богообразно, свято, съвършено, вечно. Човешкият живот? – само като Бого-живот в Богочовека животът ни става и завинаги си остава безгрешен, безсмъртен, богообразен, свят, съвършен, вечен.

Всичко, което човекът е, всичко човешко, съвършено живее, труди се, мисли, чувства, става истински човешко, влиза в безсмъртието и вечността, причестява се с Бога – само в Богочовека и чрез Богочовека. Човекът само чрез Богочовека Христос е божествено величие и най-голяма значимост след Бога на небето и на земята. Поради това Бог и стана човек и за цялата вечност си остана Богочовек. С Богочовека Христос всичко Божие стана човешко, хорско, наше, така че всеки от нас поотделно и всички ние заедно, вкупом, в Богочовешкото Тяло Христово – Църквата – да станем богочовеци, да достигнем до състояние на мъж съвършен, до пълната възраст на Христовото съвършенство (Еф. 4:13)

Затова денят на раждането на Богочовека Господ Иисус Христос – Рождество Христово – е най-великият и най-важният ден в историята на целия свят, навсякъде, където се движи и живее човекът. Наистина – голяма радост; наистина – единствена, истинска радост, единствена вечна радост на човешкото същество на небето и на земята. Богочовекът? – Това е всеобщата Истина на целия човешки свят, Истината на всичко съществуващо. Богочовекът? – Това е най-важното събитие в цялата човешка история, преобразило всичко съществуващо. Богочовекът? – това е най-съвършената Правда в цялата вселена, тържествуваща над всичко. Богочовекът? – Това е преизобилстващата Любов в цялата вселена, присъстваща във всичко. Богочовекът? – Това е всесилното Добро в цялата вселена, побеждаващо всичко зло. Богочовекът? – Това е най-великият Човек в цялата вселена, единственият съвършен Човек. Богочовекът? – това е Единият Истинен Бог, Бог на всичко съществуващо, Бог, превъзвишен над всички богове (Пс. 96:9)

Поради всичко това празникът Рождество Христово – това е нашата единствена вечна Радост, Радост на всичко съществуващо, Радост на всички радости, Радост над всички радости. Затова отново и отново: Христос се роди! Богочовекът се роди! Спасителят се роди! Освещението ни се роди! Обожението ни се роди! Обогочовечаването ни се роди!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...