Андрей Кураев: Отец Даниил попълни броя на руските новомъченици



altПричината за убийството на свещеник Даниил Сисоев трябва да се търси в неговата активна деятелност като мисионер, смята протодякон Андрей Кураев. „Убеден съм, че този изстрел бе религиозно мотивиран. Ако е така, то, разбира се, отец Даниил ще попълни броя на руските новомъченици”, заяви отец Андрей пред кореспондент на „Интерфакс“.  

Той е убеден, че „единственото, което би могло да предизвика омраза към отец Даниил Сисоев, е неговата пламенна, много жива и личностна проповед на православието”.

Отец Андрей отбеляза, че убитият свещеник бе татарин по народност и че “неговата мисия в много случаи беше насочена към мюсюлманска интелигенция. Имаше горещи, открити, публични дискусии.

Не изключвам, че на тези беседи са присъствали хора, на които не са им стигнали човешки аргументи и човешка сдържаност и техният последен аргумент в полемиката с православния свещеник е станал куршумът”, заяви той.

По думите на Кураев, който също е известен със своята дългогодишна мисионерска дейност, убийството на отец Даниил трябва да стане последен аргумент “в прекалено проточилите се църковни дебати за това, че Църквата трябва да подкрепи и да защити своите мисионери”.

Според него отец Даниил, „неговата проповед и мъченическата смърт ще станат символ на мисионерското възраждане на нашата Църква. Колкото и да е скръбна гибелта му, трябва все пак да отбележим, че мисионерът по определение трябва да бъде беззащитен и достъпен за всички, и затова тази трагедия не трябва да се приема като повод да поставяме бодигардове около всеки православен мисионер… Ако при това става нещастие, значи Господ призовава при Себе Си този свой труженик”, добави протодякон Кураев. | interfax-religion.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...