Митрополит Иларион (Алфеев): Европейската идеология се превръща в антирелигиозна



Митрополит Иларион (Алфеев)

Процесите, които в момента протичат в европейското общество, са много тревожни, заяви Волоколамският митрополит Иларион, председател на Отдела за външни църковни връзки при Московската патриаршия, в предаването „Църквата и светът“.

„На тази Европа, към която Русия се опита да се приближи през 90-те години, трябва да се каже откровено: стига вече“, сподели йерархът. „Днес Европа е съвсем различна и европейската идеология по същество се превръща в антирелигиозна. Много принципи, които са непоклатими за всеки вярващ човек, сега не само подлежат на контрол, но в някои ситуации са и забранени.“

Митрополит Иларион отбеляза, че все по-често се чува за забрани към християните, заплахи за уволнение при носенето на кръст, принуждаване на хората да следват така наречената джендър идеология, според която човек може сам да избере своя пол.

„И така много лесно може да бъде забранена и Библията, на чиито първи страници се казва, че Бог е създал човека по Свой образ и Свое подобие, мъж и жена ги сътвори“ (вж. Бит. 1:26-27), отбеляза митрополит Иларион. „Ние изхождаме от предпоставката, че полът е нещо, което се дава на човек от раждането и не може да бъде променено. Нещо повече – от чисто биологична гледна точка не може да бъде променено. Можете да извършите операция, която ще даде на човек от един пол външния вид на човек от другия пол, но това няма да го превърне от мъж в пълноценна жена и от жена в пълноценен мъж.“

Джендър идеологията в някои от нейните аспекти е идеология на измамата и върху тази измама е изградена цяла индустрия за смяна на пола, режисирана е медийна пропаганда и е организирана система за дискриминация срещу инакомислещите, която набира скорост“ , заяви архипастирът.

Той посочи също, че един от механизмите на тази дискриминация е cancel culture – „култура на отмяната“ –  тоест, човек буквално се изтрива от дискусията. Един от най-ярките примери за действието на cancel culture е ситуацията с предишния президент на САЩ Доналд Тръмп, който в крайна сметка беше напълно изключен от публичното пространство, загубил възможността да изрази мнението си в медиите и социалните мрежи.

Митрополит Иларион направи паралел с антиутопията на Оруел „1984“, която описва технологията за заличаване на хората от историята, както и с времената на масови репресии в СССР, когато репресираният човек просто се изтрива от публичната памет, той вече не съществува.

„Нещо подобно се случва сега на Запад: това, което първоначално беше представено като култура на толерантността, сега се превръща в много мощна система за дискриминация на хората, които се придържат към традиционните ценности, включително и религиозните ценности“, подчерта архипастирът.

 

Източник: mospat.ru; Служба коммуникации ОВЦС

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...