Митрополит Иларион (Алфеев): Mодерните либерални правозащитници отхвърлят фундаменталното човешко право да се родиш



Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев)

В Съединените Американски Щати федералното министерство на правосъдието изисква от щата Тексас да отмени законодателен акт, който условно наричат „Закон за сърцебиенето“. Съгласно този закон е забранено да се прави аборт от момента, в който се чува биенето на сърцето на детето.

Буди недоумение фактът, че именно администрацията на Джо Байдън, който позиционира себе си като католик, настоява за отмяна на този закон, действайки в противоречие със становището на Католическата Църква относно абортите. По молба на водещата на програмата „Църквата и светът“ Екатерина Грачова, в коментар на ситуацията председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамският митрополит Иларион каза: „Когато се говори за католика Байдън, винаги ми се иска да попитам: А в какво точно се състои католичеството на Джо Байдън? Католическата Църква е против абортите – господин Байдън ги поддържа. Той прави това като католик или като президент на САЩ? В своите действия от съвестта си ли изхожда или от политическата конюнктура? Не може да се нарича католик човек, който нарушава и призовава към нарушаване на фундаментални норми на християнската нравственост“.

Констатирайки, че както православните, така и католиците са против аборта, митрополит Иларион подчерта: „Ако в един от американските щати се запази закон, който все още защитава правата на неродените младенци, то Католическата Църква, както и Православната Църква могат само да приветстват запазването на този закон“.

Владика Иларион отбеляза, че американската администрация сега се опитва да наложи единен стандарт на всички щати, който е ориентиран към либералните норми. „А съгласно либералните норми, животът на неродения младенец не струва нищо, той не се нуждае от защита, най-важното е да се спазват правата на жените, – напомни йерархът. – С други думи, жената има право да се разпорежда със своето тяло, тя има право да вземе решение за аборт и никой не може да ѝ попречи“.

Законодателните процеси в западните страни се движат именно в тази посока, констатира председателят на ОВЦС. „Католическата Църква на Запад, както и в Съединените Щати, Православната Църква и много протестанти застават в защита на неродените младенци и твърдят, че абортът е убийство, че всеки човек, в това число още нероденият, има основополагащо право – правото на живот“, – подчерта Волоколамският митрополит.

Архипастирят със съжаление отбеляза, че съвременните борци за правата на човека често забравят за това: „Те отстояват всякакви права – например правото но хомосексуалната двойка да осиновява, правото на родителите да направят операция за промяна на пола на своето непълнолетно дете. Всичко това се смята за част от човешките права. А забравят, че всеки нероден човек има право да се роди и да живее – това фундаментално право на човека се отхвърля.“

 

Източник: mospat.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...