Митрополията на Швеция и цяла Скандинавия организира събития в знак на солидарност с Украйна



На 7 и 8 май 2022 г., давайки израз на пастирската загриженост на Митрополията на Швеция и цяла Скандинавия, и лично на Шведския митрополит Клеопа за украинските братя и сестри, които са подложени на изпитания, вследствие на войната, водеща се в пределите на тяхната страна, митрополитският храм „Благовещение Богородично“ в Осло, в сътрудничество с Асоциацията на украинците в Норвегия, ще проведе двудневно молитвено събитие в знак на солидарност с украинския народ.

В събота, 7 май 2022 г. от 19:00 ч., ще се проведе концерт за солидарност в катедралата „Благовещение Богородично“ в Осло.

На следващия ден, 3 Неделя след Пасха – на св. Мироносици, от 10:00 ч., митрополит Клеопа ще възглави Архиерейска Божествена литургия в митрополитския храм, а в края на Божествената литургия ще отслужи молебен за мир по целия свят и незабавното прекратяване на военните действия в Украйна.

С Негово Високопреосвещенство ще съслужат архимандрит Александрос Лукатос, предстоятел на храма и викарий на митрополията, и Максим Лесаж – помощник.

В своето Пасхално послание митрополит Клеопа каза:

Без съмнение войната в Украйна причинява страдание и мъка, войната е среща със смъртта! Тя оставя след себе си пострадали невинни, сираци, жертви на расова омраза, причинява бедност, физическо и психическо страдание, войната е отрова, нечовечност и абсурд. Състрадавайки на нашите събратя бежанци, нека възродим в себе си надеждата, защото знаем, че Възкръсналият Господ е Изцелителят на всички тези страдания, че Той дава страданията да бъдат преодолени, дава ни неопровержимо обещание за вечен живот. Призовани сме да споделим болката със страдащите, мъката с опечалените, призовани сме да споделим с бягащите от войната нашето общо духовно обиталище – Църквата – без предразсъдъци, защото другият всъщност е моето друго „аз“.

 

Източник: Оrthodoxtimes.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...