Може ли да се „въцъркови“ денят на св. Валентин?



patriarchia.ru

Преподавателят по биоетика в московския Православен хуманитарен университет "Св. Тихон" дякон Михаил Першин призова православните свещеници да служат на 14 февруари молебени на св. мъченик Валентин Интерамнски "за умножаване на любовта".

"Любовта е полъх Божи в човешкото сърце, и влюбеността е една от проявите му. Ето защо няма никакви канонически пречки за това да поканим нашите "овалентинени" младежи в храмовете, където бихме могли и да побеседваме с тях за любовта, и да отслужим молебен на свети Валентин Интерамнски за нейното умножаване", заяви отец Михаил в интервю, дадено на агенция "Интерфакс".

Според него "не се знае молел ли се е приживе Интерамнският епископ Валентин за влюбените, но е сигурно, че е бил близък на младите хора". Отец Михаил напомни, че св. Валентин е бил убит от римските езичници заедно с трима свои млади ученици, повярвали в Христа именно благодарение на беседите с него.

"Тъй че св. Валентин е мъченик, а на мъчениците е дадена голяма благодат. Бог чува молитвите им", каза отец Михаил. "Да откриеш любимия човек, да създадеш семейство ― нима това не е повод за молитва?", запита той.

Епископ Валентин Интерамнски (+ 273 г.) е свещеномъченик, пострадал в Рим по времето на император Аврелиан. В православната традиция паметта му се почита на 30 юли, в западната — на 14 февруари.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...