Страхуваме ли се от онова, което ни очаква в отвъдния живот?



Във вчерашната Неделя на Страшния съд Църквата ни призова към духовна будност в очакване на Второто Христово пришествие. В една своя беседа, гръцкият отец Николаос Лудовикос казва за този ден: „При Второто пришествие ще ни бъде потърсена отговорност – защото сме разумни същества, защото сме Божи образ. Това е Съдът“. От една страна, с вяра и надежда вярващият човек очаква „добър отговор“ на окончателния Божи съд, както и на временната отсъда, до момента на Второто пришествие. Но, от друга страна, съзнанието за собственото недостойнство и духовна окаяност поражда страхове за участта ни в отвъдния живот. На вас, читателите на Православие.БГ, зададохме въпроса: „Изпитвате ли страх от онова, което ви очаква в отвъдния живот?“.

Почти 50% от гласувалите 247 души в анкетата заявяват, че не изпитват страх, тъй като, въпреки съзнанието за своите грехове, те се уповават на Божията милост и се надяват, че Той ще ги приеме при Себе Си. 2% от гласувалите пък твърдят, че не изпитват страх, защото се стараят да живеят праведно и не заслужават да отидат в ада. Според 3% пък от анкетираните няма основания за страх, защото описанията на адските мъки имат педагогическа цел, за да ни държат духовно будни и отговорни в земния си живот.

Почти 20% от гласувалите обаче признават, че изпитват страх от участта, която ще им бъде отредена в отвъдния живот, тъй като са „грешни и заслужават да отидат в ада“. За 14% процента от гласувалите страхът се поражда най-вече от неизвестността, с която е обвита представата за отвъдния живот.

4% от анкетираните изпитват тревога главно заради идеята, че могат да бъдат отделени от любимите си хора. Отговора „Не мога да преценя“ пък са дали 7% от гласувалите.

В опита си да си представяме реалността на отвъдния живот,  което често събужда трескаво безпокойство, нека държим в ума си думите на св. ап. Йоан: „В любовта страх няма, но съвършената любов пропъжда страха…” (1 Йоан. 4:18).

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...