Денят на предателството



Сряда е ключовият момент на Страстната седмица. Христос предсказва Своята смърт, а враговете Му се съвещават как именно да скроят заговора си срещу Него.

"Иисус… рече на учениците Си: знаете, че подир два дни ще бъде Пасха, и Син Човеческий ще бъде предаден на разпятие. Тогава първосвещениците и книжниците и стареите народни се събраха в двора на първосвещеника, на име Каиафа, и решиха в съвета да уловят Иисуса с измама и убият; но казваха: само не на празника, за да не стане смут у народа" (Мат. 26: 1–5).

Предишната нощ Господ е прекарал в къщата на Симон във Витания. По времето, когато старейшините от Синедриона се съвещават как да Го уловят с хитрост и да Го убият, една непозната жена пристъпва към Него и излива съд с миро върху главата Му.

Мирото било твърде скъпа стока по онова време и апостолите се възмутили от "прахосничеството". Но Иисус им казал: "Защо смущавате жената? Тя извърши добро дело за Мене: като изля това миро върху тялото Ми, тя Ме приготви за погребение" (Мат. 26: 10-12).

И Юда е тук. Изглежда, че тъкмо в този момент кобната мисъл се е раздвижила в душата му…

"И влезе сатаната в Юда, наричан Искариот, един от числото на дванайсетте. И той отиде и се наговори с първосвещениците и воеводите, как да им Го предаде. Те се зарадваха и се споразумяха да му дадат пари; и той обеща, и търсеше сгодно време да им Го предаде не пред народа" (Лука 22: 3–6).

Юдино време е и сега. Световният Синедрион се съвещава зад затворени врати – как да измами народите, как да предаде християните на техните врагове.

В тези дни се решава съдбата на Косово. Едно парче от християнските Балкани се къса, както се къса парче месо от жив човек. Нова ислямска крепост се подготвя на балканска земя. Могъщи световни столици благославят този процес. Те не сполучиха с Чечения, сега искат да наваксат с Косово. Ако успеят, синдромът "Косово" ще се разлее скоро като чумно петно по балканската карта.

Вслушайте се в мълчанието. Воплите на дискотеките и брътвежът на телевизиите – цялата тази трескава шумотевица е измамна. Тежка тишина виси в момента над света. И в тази тишина зрее предателство. Зрее в най-тъмния мрак – там, където очите на народите не могат да прозрат.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...