Държава и Църква в търсене на пътища


Черна гора , февруари 2006 г.

В качеството ми на Ръководител на Представителството на Международния обществен фонд “Единство на православните народи” в България, както и по предложение на президента на Фонда проф. Алексеев, запознавам приятелите на портала с резултатите от организираната от Фонда конференция на тема “Държава и Църква в търсене на пътища за решаване съвременните проблеми на обществото”, която се проведе в град Цетине, при изключителна подкрепа на политическото и държавно ръководство, както на съюзна Република Събрия и Черна гора, така и на самата страна – домакин.

На откриването в Скупщината на Черна гора присъства и участва Министър-председателят й Мило Джуканович и Черногорски и Приморски Митрополит Амфилохий от Сръбската православна църква.

Приветствия бяха прочетени от Председателя на Скупщината на Черна гора господин Р. Кривокапич, от Председателя на Скупщината на Сърбия П. Маркович, от Председателя на Държавната Дума на Русия Б. Гризлов, от Президента на Сърбия Б. Тадич, от Министър-председателя на Сърбия В. Коштуница. Приветствия бяха изпратили и държавните ръководства на Украйна, Молдова и Беларус.

Присъстваха парламентаристи от Балтийските републики, общественици и парламентаристи от Чехия и Полша, от Армения, Румъния, България, Македония и Гърция, Италия, САЩ и др. – общо 25 страни.

Конференцията се проведе под духовното попечителство на Техни Светейшества Алексий ІІ, Патриарх Московски и на цяла Русия, и на Сръбския Патриарх Павле.

Представители и приветствия бяха изпратили главите на Православните църкви Игнатий ІV, Патриарх на Антиохия и целия Изток, Архиепископът на Тирана и цяла Албания Анастасий, Негово Светейшество Българският Патриарх Максим, Митрополитът на Варшава и цяла Полша Сава и други известни архиереи на православието.

За първи път от много години, по оценка на всички медии и на политиците – домакини, заедно застанаха Президентът на Черна гора Филип Вуянович, министър-председателят Мило Джуканович и Митрополит Черногорски и Приморски Амфилохий. Това беше отчетено като много голям принос на Фонда в запазване единството на църквата, тъй като държавното ръководство е показвало в последните години подчертан интерес към местните сепаратистки тенденции по отношение на Сръбската православна църква.

Българският парламент се представляваше от господин д-р Борислав Китов, председател на Комисията по здравеопазване в 40-то НС.

Основният доклад беше изнесен от проф. Алексеев, президент на Международния обществен фонд “Единство на православните народи”. Всички участници в конференцията изразиха своите становища чрез изказвания и доклади. Беше прието Комюнике с консенсус, което беше огласено на заключителната пресконференция.

Участниците на конференцията анализираха съвременните тенденции в държавно-църковните отношения през призмата на опита от миналото, формиращ се в различните национално-политически системи, обсъдиха реалните пътища на партньорство между държавните институции, Църквата и православната общност.

Беше отбелязано, че държавите и народите от източно-християнската духовна традиция са потопени в глобалния процес на стремителните политически, икономически и културни промени в света. Участниците в конференцията заявиха , че православните народи трябва да заемат достойно място в новата геополитическа реалност. Държавната власт в тях трябва да бъде заинтересувана в съхраняването и развитието на националната самобитност, духовната култура на православието и етнокултурните обединения. Само така в новото мултикултурно мегаобщество е възможно да бъде съхранена и да се развива културната и религиозна идентичност на православните народи.

И държавата и Църквата трябва да се ръководят от основния ангажимент – грижата за благото на своите граждани, като уважават и опазват свободата на техния религиозен избор и религиозни ценности и права. Това е особено важно да се отбележи в днешно време, когато в света нарастват опитите за деформация на масовото съзнание на народите в контекста на антирелигиозни концепции; чрез масмедиите се прокламират деструктивни култове и учения, насаждат се аморални и греховни стандарти и норми, пропагандира се порнографията, еднополовите бракове,стремително се разпространяват абортите и т.н. За съжаление съвременната Държава обръща малко внимание на тези пороци, а доста често дори постъпва по противоположен начин, като узаконява например еднополовите бракове. Всичко това активно рекламирано от средствата за масова информация, киното, определените видове литература и др. води до многократното увеличаване на разводите, рязкото намаляване на брачните съюзи и пряко въздейства върху демографската криза.

Участниците в конференцията осъдиха действията на ред европейски вестници и списания, които публикуваха на страниците си оскърбителните карикатури на пророка Мохамед, като грубо оскърбление на религиозните чувства на мюсюлманския свят; като също толкова критично беше оценена и антихристиянската насоченост на медиите, които нападат Иисус Христос и Света Богородица, както и така нареченото експериментално изкуство, което си позволява това. Беше отбелязана порочната норма, когато масмедиите се явяват като независима от обществото сила, която диктува своите условия на народите, а стоящите зад тях центрове на влияние монополизират правата на свобода на словото, като агресивно натрапват на останалите собствените си приоритети. По въпроса за свободата на съвестта не може да има двойни стандарти, както и по въпроса за спазването на правата на свободата на религиозния избор.

Във връзка с кризата на съвременния модел на държавността, в който властите често се оказват безсилни да се справят с основните си задължения пред гражданите си в областта на безопасността, осигуряването на човешките им права и свободи и борбата с екстремизма и тероризма, беше отбелязано , че в Конституцията на Обединена Европа е необходимо да бъде фиксиран тезис за християнското измерение на европейската идентичност.

Основни области на сътрудничество между държавата и Църквата биха могли да станат миротворчеството на международно и междуетническо равнище, милосърдието и благотворителността, развитието на социални програми, съхранение на културното и историческото наследство, подкрепа на майчинството, детството и семейството и опазването на духовното здраве на гражданите от псевдорелигиозни учения. С особена грижа се обърна внимание на проблемите на оттеглянето на държавата от културното поприще и възможността Църквата да бъде онова свързващо звено, което да съедини държавността с националната култура, като възстанови традициите, тъй като културата – традицията и Църквата са неразривно свързани.

Великата триада: Православната Църква, Обществото и Държавата могат по най-съществен начин да променят света към по-добро, да му върнат християнските измерения, като обединят усилията си.

Усилията на международните организации, отстояващи религиозните ценности, такива като Интерпарламентарната Асамблея на Православието, Международният Обществен Фонд “Единство на православните народи” и други имат изключително значение в строежа на съвременното човешко общество и неговите духовни приоритети, мир и развитие.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...